Европейските магистрати прерязаха вените на информационното общество

Европейските магистрати прерязаха вените на информационното общество

Ще бъда кратък, защото съм бесен.

 

Днес (27 март - бел. ред.) Съдът на Европейския съюз (СЕС) постанови решението си по дело C-314/12, за завеждането на което писах преди около година и половина.

 

Решението на правната светая светих е катастрофално, защото същата приема, че доставчикът на интернет пренос и достъп (чл. 13 ЗЕТ), който позволява на клиентите си достъп до закриляни обекти, предоставени от трето лице на публично разположение в интернет, е посредник, чиито услуги се използват за нарушаване на авторско право или на сродно на него право по смисъла на член 8, параграф 3 от Директива 2001/29.

 

С други думи, СЕС обявява всеки доставчик на интернет a priori за нарушител, защото от съображение 59 от Директива 2001/29 следва, че думата "посредник“, използвана в член 8, параграф 3 от тази директива, визира всяко лице, което предава в мрежа фалшификат, извършен от трето лице, на закриляно произведение или обект.

 

И приема, че понеже доставчикът на достъп до интернет е задължителен участник във всяко прехвърляне в интернет на фалшификат между един от неговите клиенти и трето лице, тъй като, предоставяйки достъп до мрежата, той прави възможно това прехвърляне, то основните права, признати от правото на Съюза, следва да се тълкуват в смисъл, че допускат да се забранява на доставчик на достъп до интернет да предоставя на своите клиенти достъп до уебсайт, който поставя онлайн закриляни обекти без съгласието на носителите на права.

 

Съвсем простичко: ако правоносител реши, че съдържание е достъпно някъде в мрежата, без той като правоносител да е дал съгласието си за това, то същият може да изисква от съдилищата да разпореждат на всички доставчици, които са им под ръка, да блокират достъпа на клиентите си до това съдържание.

 

Сега, с оглед на съпътстващата ни в световен план дискусия за свободата на изразяване и достъп до информация, само си помислете, че нарушението върху авторски и/или сродни права се претендира само проформа.

 

Найс, а?

 

СЕС буквално преряза вените на интернет свързаността и в този смисъл е на път да обезкърви информационното общество.

 

По решението ще се пише и говори още много, така че този пост едва ли ще остане единственият по темата.

 

Сори за лошите новини.

 

*Публикувано в блога на автора

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?