Исторически пробив

Европейските министри на финансите "убиха" банковата тайна

От 2017-та започва автоматичен обмен на информация за притежателите на банкови сметки

Европейските министри на финансите "убиха" банковата тайна

Министрите на финансите на ЕС се договориха от 2017 година редовно да обменят информация за притежателите на банкови сметки с цел да се противопоставят на укриването на данъци, предаде ДПА във вторник.

"Банковата тайна е мъртва. Автоматичният обмен на информация ще се прилага в най-широка форма", каза еврокомисарят по въпросите на данъчното облагане, митническия съюз, статистиката, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета.


Автоматичният обмен на банкови данни означава, че ако гражданин на една страна от ЕС крие сметки в банка на територията на друга държава от Съюза, данъчните власти на страната му автоматично ще бъдат уведомени за влога. Ще бъдат съобщавани и данни за лихвите, получени от влогопритежателите.

Шемета приветства готовността на Швейцария да се присъедини към автоматичния обмен на банкова информация. До края на годината такива споразумения ще бъдат сключени с Лихтенщайн, Андора и още няколко страни, съобщи еврокомисарят.

Битката срещу укриването на данъци стана международна кауза, а 28-те страни членки на ЕС положиха усилия да затворят "вратичките" в законодателството и да проправят пътя към смекчаване на банковата тайна, коментира ДПА.

Австрия, която исторически е сред най-решителните поддръжници на банковата тайна, няколко пъти възпрепятства приемането на нови европейски регулации заради опасения, че може да стане по-малко атрактивна финансова дестинация. На Австрия е отпусната една допълнителна година за техническа подготовка (до 2018 година), за да въведе мярката.

Австрийският финансови министър Ханс Йорг Шелинг посочи, че други страни (най-вече банковите центрове Швейцария, Лихтенщайн и САЩ) ще започнат да обменят такава информация едва през 2018 година.

Европейските правителства оценяват на 1 трлн. евро годишно загубите си от укриване на данъци.

Министрите на финансите от ЕС подписаха и споразумение със швейцарския си колега Евелин Видмер-Шлумпф, което трябва да сложи край на продължителния спор за корпоративното данъчно облагане. Швейцария се съгласи да спре да привлича чуждестранни компании с корпоративни данъци, които са по-ниски от тези за местните фирми.

Министрите обсъдиха също така как да насърчат държавните и частни инвестиции, които се определят като ключов фактор за съживяването на европейската икономика.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?