Европейските политици са покрусени и ужасени

Европейски правителства, евродепутати и политици изразиха своята почит и покруса от смъртта на Ана Линд.

Британският външен министър нарече убийството "ужасна трагедия". Тя "беше всичко чудесно, което има в Швеция и Европа, и нейната смърт е ужасно събитие, истинска трагедия", каза Джак Стро.

Европейските депутати почетоха паметта на шведската външна министърка Анна Линд с няколкоминутно мълчание преди началото на заседанието си днес.

Ще направим всичко, за да следваме примера ѝ на пълна отдаденост на европейската кауза, заяви председателката на комисията по икономически и валутни въпроси германската социалдемократка Криста Рандцио-Плат, цитирана от АФП.

Германският парламент също отдаде едноминутна почит на Линд. "Мога само да изразя нашия ужас от това престъпление и да поднеса съболезнованията ни на нейните близки", каза председателят на парламента Волфганг Тирзе, цитиран от ДПА.

Френският президент Жак Ширак изрази своя потрес и тъга в телефонно обаждане до шведския премиер Йоран Першон. В декларация на френското външно министерство се посочва "дълбоката покруса и печал, с която френските власти научили за смъртта на Анна Линд".

Италианският външен министър Франко Фратини, чиято страна председателства ЕС, днес заяви, че "цяла Европа е в траур" след убийството на шведската му колежка Ана Линд.

"Надявам се, че отговорните за убийството ще бъдат бързо разкрити и наказани", посочва Фратини в съболезнователна телеграма до шведското правителство, изпратена от името на Европейския съюз и десетте присъединяващи се страни.

Председателят на Европейската комисия Романо Проди каза, че е потресен от смъртта на Ана Линд. Председателят на Европейския парламент Пат Кокс заяви, че мнозина ще си спомнят за Линд, за "нейния изключителен ум и открит дух".

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана каза, че е разтърсен от трагичната смърт на шведската външна министърка. "Тя бе брилянтен министър, истинска европейка и скъпа приятелка", добави европейският топдипломат.

Председателят на Комитета на министрите на Съвета на Европа молдовският външен министър Николае Дудеу, председателят на Парламентарната Асамблея на СЕ Петер Шидер и генералният секретар на организацията Валтер Швимер разпространиха общо изявление, в което изразиха възмущение и ужас от убийството на Ана Линд. "Тя беше чудесен политик, прекрасен колега и добър приятел", пишат ръководителите на Съвета на Европа.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?