Европейските популисти търсят "тласък от Тръмп" за антиислямските си позиции

Европейските популисти търсят "тласък от Тръмп" за антиислямските си позиции

Популистките лидери в Европа мислят, че са намерили съмишленик в лицето на Доналд Тръмп. Засега.

Началните залпове на президентството на Тръмп, най-забележителен от които е забраната за влизане на имигранти от седем преобладаващо мюсюлмански държави, са използвани с радост от антимюсюлманския депутат Герт Вилдерс в Холандия и други популистки лидери в Германия, Италия и на други места, които искат да отслабят Европейския съюз и да ограничат наплива от мигранти и бежанци.

Популистите в Европа пренебрегват протестите срещу Тръмп, значителните критики и правните спорове, избухнали заради забраната, наложена от новия президент на САЩ, и твърдят, че Тръмп доказва, че имиграцията може да бъде ограничена, дори спряна. Те виждат бърз и решителен лидер и поредното оръжие, с което да нападнат европейските правителства и институции, които обвиняват, че подхождат меко към имиграцията.

Според заместник-лидера на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" Александер Гауланд Тръмп е "първопроходец, като доказва, че с политическа воля можеш да промениш политиките".

"Това улеснява хората, които искат да спрат ислямската имиграция, за което Тръмп казва: "Можете да го направите", заяви Гауланд. "Ако тази политика работи и ако г-н Тръмп работи за тези цели, това може да бъде от полза на следващите общи избори в Германия или на френските президентски избори."

Говорителят на чешкия президент Милош Земан - Иржи Овчачек - също нарича Тръмп "човек, който проправя път".

"ЕС от месеци обсъжда необходимостта от защита на своите външни граници. Досега обаче нищо не се е случило. Европа би трябвало да се вдъхнови от стъпката, предприета от президента Тръмп", каза той.

В Холандия, Франция и Германия тази година има избори, а надигащата се популистка вълна е наблюдавана с нарастваща тревога в централата на ЕС в Брюксел, която все още е замаяна от миналогодишното гласуване във Великобритания за излизане на страната от 28-членния блок. Президентът на ЕС Доналд Туск предупреди за заплахата от популизъм в отрезвяващо писмо тази седмица до правителствата от ЕС преди срещата им днес за обсъждане на общото им бъдеще без британците.

Политическите анализатори обаче не са убедени, че въодушевлението, с което популистите приветстват забраната на Тръмп, ще им помогне така, както мислят. Вилдерс написа в Туитър: "Браво на президента на САЩ, това е единственият начин да запазиш своята безопасност и свобода."

Забраната отново издигна имиграцията начело в световния дневен ред, но анализатори казват, че това не гарантира повече гласове за популистите на изборите. Те казват, че всъщност твърде тясното обвързване с Тръмп може да има обратен ефект за популистите, ако обещаните от него политики за търговски протекционизъм съгласно лозунга "Америка на първо място" в крайна сметка навредят на европейските работници, които популистите ухажват, както направи в Съединените щати новият американски президент, за да спечелят властта.

"След няколко седмици, месеци или години може да има големи различия между лидерите на популистките партии и Тръмп", каза политологът от Флорентинския университет в Италия Марко Тарки. "В дългосрочен план нещата могат да станат наистина сложни."

В Холандия Вилдерс вече се представяше силно в социологическите проучвания, преди да започне разпалено да пише в Туитър и да хвали имиграционната забрана на Тръмп.

Политологът от Университета "Радбод" в Неймеген Кун Восен казва, че твърдите поддръжници на Вилдерс вече са били убедени, много преди Тръмп да дойде на власт, от доводите на популисткия лидер, че ислямът представлява сериозна заплаха за Холандия. Но значителните критики и проблеми, предизвикани от забраната на Тръмп, могат също така да уплашат колебаещите се холандски избиратели да не гласуват за Партията на свободата на Вилдерс, каза той.

"Той поучава тези, които са си променили възгледите, а също и няколко процента - може би 10 процента, които все още се чудят дали да гласуват за Вилдерс", каза Восен, който е автор на книга за Вилдерс. "Може би той ще спечели няколко допълнителни процента заради Тръмп, но може и да загуби няколко процента."

Във Франция лидерката на Националния фронт Марин льо Пен също смята, че Брекзит и Тръмп са благоприятни ветрове, опъващи платната на нейната крайнодясна, антиимиграционна партия, която се представя силно в социологическите проучвания преди първия тур на президентските избори през април.

"Целият свят се пробужда за това, което говорим от години - това важи за Брекзит и за г-н Тръмп", каза Льо Пен.

Но и подкрепата за националистическата програма на Льо Пен във Франция се увеличаваше още преди изборната победа на Тръмп. А работниците в промишлените градове на Франция, които обмислят да пренасочат подкрепата си към Льо Пен, искат да протестират срещу загубата на работни места и неефективните традиционни френски политики, без непременно напълно да споделят антиислямските и антиимиграционните възгледи на Националния фронт.

Водещата специалистка по партията в Парижкия институт за политически изследвания Нона Майер каза, че Тръмп е само "допълнителен бонус" и "довод за убеждаване" за Льо Пен, а не фактор, който да повлияе върху изборите.

"Ако Тръмп се препъне, това ще рикошира върху тях", каза тя. "Те знаят, че ако има обратен ефект, това ще бъде проблем за тях."

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?