Европейските съюзници на НАТО ще купуват съвместно самолети и правят елитни войски

Европейските съюзници на НАТО ще купуват съвместно самолети и правят елитни войски

Европейските съюзници от НАТО се договориха днес да купуват съвместно самолети и подводници и евентуално да създадат нова централа на елитните войски. Европа се опитва да покаже на САЩ, че се отнася сериозно към собствената си сигурност, съобщи Ройтерс.

На церемонията по подписването на споразумението в щабквартирата на НАТО в Брюксел министрите на отбраната на Франция и Германия заявиха, че ще купят транспортни самолети на "Локхийд Мартин" C-130 Джей. Германия, Белгия, Холандия и Норвегия ще участват в закупуването на самолети цистерни А330 на "Еърбъс".

"Това многостранно сътрудничество в рамките на НАТО е очевиден начин страните да подобрят значително въоръжените си сили", като едновременно с това ще се гарантира максимално ефективно използване на средствата на данъкоплатците, заяви Роуз Готемолър, заместник-генерален секретар на НАТО.

Подписаните предварителни споразумения, макар и без да са юридически обвързващи, показват, че европейските съюзници от НАТО слагат край на годините на конкурентни национални стратегии, при които Европа оставаше зависима от САЩ за базови дейности като презареждане на бойните самолети във въздуха.

Вчера новият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис предупреди съюзниците от НАТО, че трябва да повишат разходите си за отбрана, или има риск Вашингтон да отслаби подкрепата си, припомня Ройтерс.

Проблем е и дублирането на техника и военни части. Военните сили на страни от ЕС разполагат 19 различни вида бронирани бойни машини в сравнение с един вид подобни машини в САЩ. Ненужно изразходваните средства възлизат на 25 милиарда евро на година по данни на Европейската комисия.

Като част от по-общия стремеж за ревитализиране на европейското сътрудничество в областта на отбраната след анексията на Крим от Русия през 2014 г. и възхода на ислямисткия екстремизъм по европейските граници, Франция прие да разреши на белгийски и холандски самолети да летят в нейното въздушно пространство в случай на конфликт с външна сила.

Това означава, че белгийски самолет, който преследва вражески самолет, вече няма да трябва да се връща на границата с Франция, отбелязва Ройтерс.

Съществуват и планове за откриването на нов команден център за холандските, белгийски и датски специални сили, който може да се използва от други страни от НАТО. Много европейски страни, с изключение на основните военни сили като Великобритания, Германия и Франция нямат подобен център. Все още не е избрано мястото, където центърът ще бъде разположен.

Други планове предвиждат Германия и Норвегия да закупят подводници от новия клас Ю212А, които са по-ефективни при засичането, проследяването и нападането на вражески подводници и кораби.

Германия прие да се присъедини и към мултинационална европейска флотилия от танкери на "Еърбъс", която се ръководи от Холандия. Люксембург вече участва в нея.

Германия прие и извършването на съвместни учения с Чехия и Румъния. И двете страни се готвят да изпратят бригади от няколко хиляди войници, която да бъде включена в по-голямата дивизия под германско ръководство.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че съюзниците са изправени пред по-големи предизвикателства в областта на сигурността и Алиансът трябва да отговори по съответния начин. "Това е начин да повишим ефикасността на това, което правим и да повишим полезната дейност", каза той, коментирайки подписаните договорености.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?