Европейските съюзници на САЩ се тревожат от надвисналата "гилотина" над Тилърсън

Доналд Тръмп и Рекс Тилърсън

В навечерието на обиколката си в Европа Рекс Тилърсън миналата седмица изнесе реч, която европейците отдавна чакаха да чуят: твърдо обещание, че САЩ ще подкрепят най-старите си съюзници.

Облекчението в европейските столици не трая и ден след появата на медийни съобщения за план на Белия дом за уволняване на държавния секретар на САЩ. Това отново потопи приятелите на Америка в объркване каква е външната политика на президента Доналд Тръмп.

Несигурността е особено силна поради водещата роля на Вашингтон в кризите в Северна Корея и Сирия.

"Точно когато Тилърсън идва в Брюксел да даде публичен израз на подкрепа, който ЕС и НАТО отдавна искат, изглежда, че той няма мандат, че гилотината е надвиснала над главата му. Така Европа остава също толкова несигурна за Тръмп, колкото беше", каза официален представител на ЕС, който води дипломатическа дейност с Белия дом.

В четвъртък официални представители на САЩ казаха, че Белият дом планира да замени Тилърсън с директора на ЦРУ Майк Помпейо. Но в петък Тръмп заяви, че той няма да напуска, а в събота държавният секретар каза, че тези медийни съобщения са неверни.

Европейските лидери жадуват за стабилност във външната политика на САЩ. Те са смутени от реториката на Тръмп "Америка на първо място" и изменчивите му изказвания за НАТО и ЕС.

В допълнение към това решението на Тръмп да се изтегли от Парижкото споразумение за климатичните промени и решението му да не потвърди, че Иран спазва ядреното споразумение, подкопават европейските приоритети.

"Хаосът в правителството не помага в сегашната геополитическа обстановка", каза високопоставен френски дипломат.

Миналата седмица Тилърсън, бивш шеф на "Ексън Мобил", направи във Вашингтон дълго обръщение в подкрепа на Европа, което е повече в тон с традиционната политика на САЩ. "САЩ остават ангажирани с трайните ни отношения с Европа. Ангажиментите ни за сигурността към европейските ни съюзници са непоклатими", каза той пред мозъчен тръст.

Той заяви, че ще изрази това послание пред ЕС и НАТО. Тилърсън ще посети Брюксел във вторник и сряда, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа във Виена в четвъртък и Париж в петък.

Въпросът е дали европейските представители ще му повярват, като се имат предвид напреженията при посещението му в Европа през април. Тогава Ройтерс съобщи, че Тилърсън първоначално е планирал да пропусне среща на НАТО в Брюксел и е присъствал на нея едва след натиск от съюзници.

"Ако е имало очаквания Тилърсън да се превърне в противовес на Тръмп, в човек, който да предава послания от партньори и да упражнява влияние за по-умерена американска външна политика, тези очаквания са били излъгани. Под неговото ръководство Държавният департамент престана да е играч", каза Нилс Анен, говорител за външната политика на парламентарната група на германските социалдемократи.

Въпреки обещанието на Тилърсън да реформира външнополитическото ведомство на САЩ, европейските правителства гледат неодобрително на усилията му да съкрати разходите в Държавния департамент, където високи дипломатически постове остават незапълнени почти година след встъпването в длъжност на това правителство.

Французите заобикалят Тилърсън и развиват контакти с министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис, съветника по националната сигурност в Белия дом Ейч Ар Макмастър и началника на канцеларията на Белия дом Джон Кели, а шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини се обръща директно към вицепрезидента Майк Пенс. Берлин набляга на връзките с Конгреса, както и с Кели, Макмастър и Матис.

Не е ясно обаче дали този достъп се отразява пряко на външната политика на Тръмп, казаха дипломати.

Има надежда, че ако поеме поста, Помпейо може да съживи Държавния департамент след Тилърсън, който е възприеман като неефикасен, казаха дипломати. Помпейо е непознат в Европа, но е смятан за по-близък до Тръмп.

"Може да станем свидетели на по-голяма доза Тръмп в Държавния департамент", ако Помпейо го оглави, каза Томас Клайне-Брокхоф, ръководител на берлинския отдел на Германския Фонд "Маршал".

Според европейски дипломат Тилърсън е бил в трудна позиция от самото начало, защото правителството на Тръмп е враждебно към Иран и в него са включени екип от генерали, привърженици на твърдия подход, "така че Тилърсън никога не е имал кой знае какво пространство за маневриране".

Освен това зетят на Тръмп - Джаред Къшнър, е поел водеща роля в определянето на политиката по мира в Близкия изток.

Европейците обаче възприемат Тръмп като вихрушка от противоречиви сигнали. На среща на върха на НАТО през май в Брюксел президентът публично порица европейските лидери за ниските им разходи за отбрана и заплаши да намали подкрепата си, а броени месеци по-късно обяви нарастване на военните разходи на САЩ в Европа.

Положението може само да стане още по-непредвидимо, казват дипломати.

За европейските дипломати Тилърсън и Матис играят решаваща роля в опитите за разубеждаване на Тръмп да взема необмислени решения за Северна Корея и ядрената ѝ програма, като се имат предвид коментарите на правителството за "пълно унищожаване" на тази страна.

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?