Европейските социалисти откриха кампанията си за евровота

Кандидатът на социалистите за председател на ЕК Франс Тимерманс. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските социалисти ще работят за прогресивна Европа - справедлива, свободна и устойчива. Това предвижда манифестът на ПЕС за европейските избори, приет на конгреса в Мадрид, от който започва и предизборната кампания на левицата, предаде БТА.

"Европа трябва да преодолее неравенството, да се бори за данъчна справедливост, да се справи със заплахата от изменението на климата, да овладее възможностите на цифровата революция, да гарантира справедлива селскостопанска реформа, да управлява по-добре миграцията и да гарантира сигурност за всички европейци", се казва в приетия манифест.

Документът, озаглавен "Нов социален договор за Европа", акцентира върху борбата за равенство и справедливост. Европейските социалисти декларират, че ще се борят за достойни минимални заплати в цяла Европа и равно заплащане за равен труд на едно и също място. Те искат европейски механизъм за допълнително осигуряване за безработица, който да подкрепя държавите членки в случай на силно нарастване на безработицата.

"Ние искаме силен Европейски орган по труда, оправомощен да се бори със социалния дъмпинг и да осигурява справедлива трудова мобилност в целия ЕС", казват партиите от ПЕС.

Европейската левица се обявява за "Европа на солидарност за мнозинството, не за малцинството". Европейските фискални правила трябва да бъдат преразгледани, за да се гарантира, че те насърчават устойчивия растеж и заетост. Печалбите трябва да се облагат там, където се генерират, се казва в манифеста. Според ПЕС Еврозоната се нуждае от значителни реформи и от свой бюджет.

Европа трябва да бъде лидер в борбата за околната среда и в усилията за справяне с изменението на климата. Необходимо е ЕС да приеме Пакт за устойчиво развитие със социални и екологични цели, както и да има Фонд за справедлив преход към зелена икономика, се казва в предизборната платформа.

От ПЕС искат още обвързваща стратегия на ЕС за премахване на неравенството между половете с цел да се преодолеят различията в заплатите и пенсиите. Те декларират, че ще продължат да водят борба със сексуалния тормоз и насилието, основано на пола.

Европа се нуждае от справедлива обща политика в областта на убежището и миграцията, основана на споделена отговорност и солидарност между държавите членки. Необходимо ЕС да подкрепи съседните региони и да се справи с основните причини за миграцията, включително изменението на климата, както и ново партньорство и инвестиционен план за Африка, заявяват от ПЕС.

Европейските социалисти предлагат Денят на Европа - 9 май, да се превърне в официален празник за всички държави членки, на който да се чества мирът и единството на Европа.

Ще използваме енергията на хората, ще направим оптимистична и позитивна кампания, обясни пред журналисти в Мадрид Тим МакФий, мениджър "Комуникации" на кампанията на общия кандидат на ПЕС за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. Целта е да се мобилизират младите хора от цяла Европа, онези, които излизат на улицата, за да протестират за онази Европа, в която вярват. МакФий отбеляза, че Франс Тимерманс е много активен в социалните мрежи и затова голяма част от кампанията ще е в Инстаграм, Туитър и Фейсбук. В социалните мрежи щели да бъдат публикувани и клипчета какво се случва "зад кулисите" на кампанията.

Освен това тези евроизбори са първите, на които родените през 2000 г., т.нар. милениуми, ще могат да гласуват. Вярвам много в това поколение, защото то е поколението на моите деца, коментира Франс Тимерманс на конгреса. Време е за нов социален договор за Европа, смята той.

Според президента на ПЕС Сергей Станишев с манифеста и с кандидат като Франс Тимерманс за председател на ЕК европейските социалисти влизат в предизборната битка добре подготвени.

Споделяне

Още от Европа

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?