Европейските социалисти тръгват към изборите през май с нов социален договор за Европа

Европейските социалисти тръгват към изборите през май с нов социален договор за Европа

Партията на европейските социалисти (ПЕС) тръгва към изборите за Европейски парламент през май с предложение за нов социален договор за Европа и с общ кандидат за председател на Европейската комисия в лицето на Франс Тимерманс. 

Конгресът на ПЕС в Мадрид утвърди манифеста за евровота. 
 
В реч пред делегатите общият кандидат на левицата за председател на ЕК Франс Тимерманс посочи, че Европа има нужда от нов социален договор, и припомни как е създаден първият - по време на работническото движение. Той обеща да работи в тесни връзки с профсъюзите и за справедлива данъчна система. 

Мултинационалните компаниите правят милиарди евро печалби и не плащат никакви данъци, посочи Тимерманс.

Той отбеляза, че това е неприемливо и обеща да го спре. Ако стана председател на ЕК, ще предложа европейско законодателство срещу насилието, основано на пола, обърна се Тимерманс с обещание към жените.

Ако стана председател на ЕК, в края на моя мандат ще има равно заплащане между мъжете и жените за еднакъв труд и това ще бъде регламентирано в европейското законодателство, добави той.

Борим се за душата на Европа, заяви още Франс Тимерманс. 

Тимерманс коментира, че всеки удавил се в Средиземно море мигрант е нов белег върху душата на Европа, и призова да се мисли за потенциала на Африка.

Манифестът на Партията на европейските социалисти е план за бъдещето на Европа - свободна, демократична, справедлива и солидарна, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев.

"Всички от нашето семейство са много доволни от този манифест. Вчера вечерта имахме вечеря на лидерите, която продължи до полунощ, и всички са на мнение, че той не е просто декларация за намерения, това е план за бъдещето на Европа", коментира Сергей Станишев пред български журналисти. 

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?