Европейските телекоми искат от ЕК предвидима регулация

Европейските телекоми искат от ЕК предвидима регулация

За балансирана, прозрачна и предсказуема регулация на телекомите в Европа, която да стимулира предлагането на нови потребителски услуги и създаване на нови работни места, призова главният изпълнителен директор на "Виваком" Атанас Добрев по време на годишната среща на Eвропейската асоциация на телекомуникационните оператори – ЕTNO, състояла се в сряда, в Брюксел.

В конференцията на тема "Европейските регулации в дигитализацията във времена на промени“ се включиха Мария Габриел, европейски комисар по въпросите за цифровата икономика и цифровото общество, както и главните изпълнителни директори на "Дойче телеком" (Deutsche Telekom) Тимотеус Хьотгес, на "Ориндж" (Orange) Стивън Ричърдс, и на "Куалком" (Qualcomm Europe) Енрико Салватори.

Според Добрев, ако има опасност за телекомите в Европа ,тя не е в задаващата се цифровизация, а в това дали се извършва от компаниите зад океана, които имат много по-голяма свобода на действие и обхват.

От дискусията още стана ясно, че европейските телекоми се притесняват от усложнената регулация и стеснен спектърен обхват в сравнение с конкурентните оператори в Щатите, съобщиха от българския телеком.

Участниците в срещата са поискали повече свобода и възможности за възвръщаемост на инвестициите. Според шефа на "Виваком" телеком операторите в Европа трябва да имат свободата да рискуват. и не би било успешно ограничаване на бъдещето, преди то да се е случило. "Оставете индустрията свободна от рестрикции и нека конкуренцията е основен регулаторен двигател. Това би бил верният път, който подхожда на Европа“, заявил Добрев

Той е изразил подкрепата на общността за усилията на българския еврокомисар Мария Габриел при отстояване предложените от ЕК политики за дерегулация и стимулиране на инвестициите и иновациите. Добрев е обявил и, че "Виваком" има интерес за сътрудничество с българското правителство относно намаляване цените за роуминг със страните от Западните Балкани.

ETNO е организация на операторите на телекомуникационни мрежи в Европа, която обединява техния глас от 1992 г. насам. ЕТНО обединява основните инвеститори в иновативни и висококачествени платформи и услуги за електронна комуникация, представляващи 70% от общите инвестиции в сектора. Членове на организацията са 39 телеком компании, опериращи в Европа, а от българска страна представител е "Виваком".

Споделяне

Още от Бизнес