Европейските здравни сертификати в сила от 1 юли

Държавите от ЕС запазват правото да не ги признават при определени условия

Дидие Рейндерс

Европейските цифрови сертификати за ваксинираните, преболедувалите и изследваните за Covid се предвижда да влязат в сила от 1 юли Това съобщи в петък еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, цитиран от БНР. За да се случи това, страните-членки трябва да са готови с техническата страна на функциониране на сертификатите през юни, каза Рейндерс и призова за повече координация между тях.

В четвъртък вечерта Съветът на ЕС и Европейският парламент постигнаха предварително споразумение за документа, който трябва да улесни свободното движение в ЕС. Той ще бъде достъпен в цифров или хартиен формат и ще гарантира, че притежателят му е бил ваксиниран, има отрицателен тест или се е възстановил от Covid-19.

Еврокомисарят уточни, че държавите от ЕС си запазват правото да не признаят тези сертификати при определени условия - рязка промяна в епидемичната обстановка, поява на опасни вирусни щамове, или за някои ваксини.

Когато не признаят сертификата, държавите ще имат свободата сами да преценят какво да предприемат - налагане на карантина и/или изследване на пристигащите пътници, поясни Рейндерс.

По неговите думи ЕК препоръчва бързите антигенни изследвания да бъдат използвани много повече от началото на юли, защото са все по-качествени, евтини и достъпни.

Еврокомисарят допълни, че ЕС осигурява 100 млн. евро за покупката на 20 милиона бързи теста. По-късно със съвместна обществена поръчка за страните от ЕС ще бъдат осигурени 550 млн. теста за 2,6 млрд. евро. По неговите думи ЕК може да увеличи бюджета за тестове, стига да има подкрепа от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Рейндерс поясни, че държавите от ЕС може да не признават сертификати за ваксинирани с препарати, за които няма одобрение от Европейската агенция по лекарствата. Държавите сами ще преценяват дали да признават удостоверенията на ваксинираните само с една доза от ваксина, за чиято пълна защита са необходими две дози. Гражданите ще имат право да получат сертификат, дори ваксинацията им да не е завършена, добави еврокомисарят.

По неговите думи засега се предвижда сертификатите да важат без краен срок, стига да не се наложи прилагането на подсилваща доза ваксина.

Той отбеляза, че засега сертификатите за преболедувалите ще важат по 180 дни, но това може да се промени с увеличаването на данните от научните наблюдения.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа