Европейските железници планират отпор на евтините авиокомпании

Европейските железопътни компании решиха да се обединят срещу все по-широкото настъпване на нискотарифните авиокомпании, съобщи в понеделник в. “Ханделсблат”, цитиран от БТА.

Германският железопътен превозвач “Дойче бан” (Deutsche Bahn) и френската компания “Ес Ен Се Еф” (SNCF) обявиха, че застават начело на инициатива за търговско обединение на шест европейски железопътни превозвачи, които обслужват скоростните линии. Те планират да защитят по този начин пазара си от навлизането на евтините въздушни превози по линиите между Лондон – Париж – Марсилия и Лондон – Берлин, където усещат най-жестоката конкуренция от евтините въздушни превозвачи.  

Плановете са алиансът да бъде учреден още през декември, като временно е наречен “Рейлтийм” (Railteam). Създаването му трябва да съвпадне с откриването на високоскоростна връзката между Германия и Франция, която ще се обслужва от влаковете Те Же Ве (TGV) и Ай Си И (ICE). Очаква се, че чрез новото обединение да започне прегрупиране на германските, френските, швейцарските, холандските, австрийските железници и на британската “Евростар”, а също и на компанията “Талис” (Thalys).

Идеята на европейските железопътни оператори е била заета от съществуващия алианс на големите европейски авиокомпании. Подобно на авиоалианса ще бъдат въведени системи за лоялност на клиента, които дават предимства на редовните пътници.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?