Европейският анализ на прокуратурата се отлага с няколко седмици

Европейският анализ на прокуратурата се отлага с няколко седмици
Мисията на европейските магистрати, които трябва да направят независим анализ на работата на българската прокуратура, включително и по конкретни дела, се отлага с няколко седмици.

Това съобщиха от правосъдното министерство в понеделник с уточнението, че причина за промяната в плановете е "продължаващата работа по техническото задание на експертно ниво".

В понеделник в София трябваше да пристигнат четирима действащи прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия, които да направят "оценка на въздействието на промените в Закона за съдебната власт и проектите за промяна на Наказателно-процесуалния и Наказателния кодекс, както и на новия антикорупционен закон".

"Бяха преведени на английски език голям обем от актове, но тъй като остават за доуточняване голяма част от техническите подробности в методиката на работа на мисията, както и работните срещи на експертите, партньорите ни от Европейската комисия прецениха, че е по-добре мисията да бъде отложена с няколко седмици", добавят от правосъдното министерство.

Известният като независим анализ на държавното обвинение в България трябваше да започне още след публикувания през януари доклад на ЕК.

 
Забавянето досега се обясняваше с административни и кадрови проблеми от Службата за подкрепа на структурните реформи към комисията.
 
Мисията се разглежда като "експертна помощ“ за подобряване работата на прокуратурата и формално беше поискана от правителството на Бойко Борисов.
 
От централата на Еврокомисията в Брюксел се въздържат до момента от публични коментари относно обхвата и мандата на магистратите, чийто анализ трябва да бъде готов до декември. Техните препоръки ще залегнат в следващия доклад по механизма за наблюдение на България през 2017г. В този от 2016-а пишеше, че "необходимостта от по-задълбочена реформа на прокуратурата се потвърждава от продължаващата липса на солидни резултати по дела за корупция и организирана престъпност по високите етажи на властта“. 
 
Очаква се европейските експерти да изследват именно причините, поради които конкретни дела срещу хора на висши държавни постове, не са приключили успешно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?