Европейският анализ на прокуратурата ще обхване само мандата на Цацаров

България иска чуждите експерти да кажат какъв е проблемът и на МВР

Сотир Цацаров, снимка БГНЕС

България е поискала европейските експерти да проверят не само проблемите на прокуратурата, но и тези на МВР, тъй като министерството има значителен принос в провала на разследванията по знаковите дела. Това става ясно от интервюто на правосъдния министър Екатерина Захариева за Mediapool, което можете да прочетете тук. Независимият анализ ще обхване само периода от началото на 2013 година до началото на 2016 година, което напълно съвпада с мандата на главния прокурор Сотир Цацаров.

Захариева за първи път даде подробна информация какво точно са поискали българските власти от Брюксел за провеждането на т.нар. независим анализ на прокуратурата, препоръчан в последния мониторингов доклад. Тя обясни, че чуждите експерти ще се съсредоточат върху структурата на държавното обвинение, а не толкова върху отделни знакови дела.

В мисията ще участват няколко служители на Европейската комисия, както и по един човек от Германия, Великобритания и Холандия. И трите държави много отблизо следят какво се случва с българската съдебна реформа, а холандското вето стана причина за замразяването на членството на България и Румъния в Шенген.

Правосъдният министър съобщи, че в мисията трябва да участват само действащи прокурори, които са запознати с положението в България.

“Ще се анализират структурният и функционалният модел на прокуратурата, отчетност и прозрачност. Отделно ще се анализира работата на разследващите органи, специализираните структури в системата на прокуратурата. Това е свързано с първия ви въпрос (разкритията на следователя Бойко Атанасов за “шпицкомандата“ в следствието – бел.ред.). Ще се анализира ефективността и срочността на разследването“, каза Екатерина Захариева.

Тя оценява като много важен и анализа на това каква независимост има отделния прокурор и каква независимост има самата система на държавното обвинение.

“Тук искаме наистина да видим къде ни куцат законовите правила, но не само те. Искаме да проверим какви са законовите и институционални гаранции за това. Има ли възможност за оказване на натиск върху прокуратурата и върху следствието? Говорим за всякакъв натиск - икономически, политически и медиен“, обясни правосъдният министър и допълни, че анализът на Брюксел трябва да включва цялостна оценка за ефективност по направление борбата с корупцията по високите етажи на власти.

Правосъдният министър каза, че е провела разговори с вътрешния министър Румяна Бъчварова независимият анализ да обхване и МВР, “…за да помислим какво трябва да подобрим и в структурата на МВР. Знаете, че доста често има прехвърляне на топката между прокуратурата и МВР. Имам съгласието на главния прокурор да подпишем заедно това желание за проверка, за да бъде убедена ЕК, че когато те активизират цялата машина, ще имат пълното съдействие на прокуратурата. Имам уверението му, че това ще стане“, каза Екатерина Захариева.

Тя обясни, че през април трябва да стане ясно кога чуждите експерти ще започнат своята мисия, защото е нужно повече време, за да се осигурят качествени хора.

“Експертите ще могат да си поискат дела, ще им бъде осигурен достъп, но тук ние ще се фокусираме върху структурата на прокуратурата и въпроси като независимост, безпристрастност, ефективност... Делата ще бъдат част от анализа. Те няма как да не се погледнат“, каза правосъдният министър.

Тя съобщи, че ЕК е предложила на България помощ и по конкретни дела като пране на пари, кражба на ДДС, икономическите престъпления. Това може да стане в рамките на т.нар. “менторна“ процедура, в която български прокурори могат директно да черпят опит от европейските си колеги.

От изказването на правосъдния министър Екатерина Захариева се разбира, че независимият анализ на прокуратурата реално може да се превърне в независим европейски одит на държавното обвинение, за каквото настояваше бившият правосъден министър Христо Иванов. Тази негова концепция обаче срещна съпротива в Народното събрание и от главния прокурор Сотир Цацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?