Европейският банков орган: България веднага да даде достъп до гарантираните влогове в КТБ

Европейският банков орган: България веднага да даде достъп до гарантираните влогове в КТБ

Европейският банков орган призова България от вторник да даде на вложителите в КТБ достъп до гарантираните влогове. В изпратеното писмо се посочва, че наложените досега ограничения са в разрез с европейските закони.

Европейският банков орган (European Banking Authority - EBA) официално е информирал Българската народна банка (БНБ) и Фонда за гарантиране на влоговете, че те са нарушили член 1(3)(i) и член 10 на директивата 94/19/EC (директивата за схемите за гарантиране на депозитите).

Европейският банков орган е поискал БНБ да гарантира на вложителите в КТБ и ТБ "Виктория" достъп до влоговете им, защитени по силата на Директивата гаранции на депозитите (DGS Directive) от 21 октомври 2014 година.

БНБ трябва напълно до премахне ограниченията пред достъпа до депозитите, произлезли от надзорните ѝ действия в КТБ и ТБ "Виктория", или веднага да задейства механизма за изплащане на дължимите и проверени искания от фонда за гарантиране на влоговете. Европейската надзорна институция допълва, че ако БНБ не успее да вземе една от посочените две необходими мерки, то тогава гаранционният фонд ще трябва да изплати заявените претенции и да провери исканията. 

Европейският банков орган вече започна разследване за евентуално нарушаване на европейските разпоредби от компетентните органи в България, за да провери дали мерките, взети от надзора на българската банка КТБ, представляват евентуално нарушаване на изискванията на директивата на ЕС за схемата за гарантиране на депозитите. Според нея притежателите на влогове трябва да бъдат компенсирани не по-късно от 25 работни дни след прекратяването на достъпа до депозитите. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес