Европейският ден на езиците като кулинарно пиршенство

Сн.БГНЕС

Ако искате да се забавлявате и да похапнете вкусно то тогава може да се включите в многоезичната "вкусословица" в парка "Заимов" в София. По този нетрадиционен начин тази година се отбелязва Европейският ден на езиците, който е посветен на кулинарното изкуство.

 

Всички езикови игри ще са свързани с готвене. Участниците ще могат да научат имената на основните хранителни продукти на различни езици и да решат специалната многоезична "вкусословица".

 

Въпреки че на пръв поглед може да изглежда трудна, тя предлага лесен и забавен начин да се научат много интересни думи. С превода ще помагат представителите на чуждестранните културни институти - разрешено им е "да подсказват".

 

За успелите да се справят с това предизвикателство, както и в другите игри, са предвидени много награди, които ще бъдат теглени по няколко пъти на всеки час от 11 до 17

часа.

 

През целия ден на импровизираната сцена в парка "Заимов" ще има артистична програма на всеки от представените езици. Водеща е актрисата Мая Бежанска, която не за първи път поема предизвикателството да бъде полиглот за един ден.

 

Всички кръстословици, инструкциите за попълването им и информация за другите състезания са отпечатани в специални листовки, които ще бъдат на разположение на всеки щанд. Там ще може да се получи и информация за възможностите за учене на езици.

 

Организатори са австрийското посолство, Британският съвет, Чешкият културен център, Полският институт, Френският институт, Гьоте институт, Гръцката фондация за култура, Унгарският културен институт, Институт "Сервантес", Образователният отдел при посолството на Испания, Италианският културен институт, Руският културно- нформационен център, Европейската комисия - отдел "Писмени преводи", Асоциацията за развитие на София, Центърът за развитие на човешките ресурси, ОПТИМА – Българската асоциация за качествени езикови услуги.

 

Европейският ден на езиците се отбелязва от 2001 г., след успешното организиране на Европейската година на езиците. Съветът на министрите при Съвета на Европа прие решение в седмицата около 26 септември всяка година да се отбелязва и да се насърчава многоезичието в Европа. Само европейските езици са повече от 200, а към тях се добавят и още много езици на онези европейски граждани, чиито корени са от други континенти, посочват организаторите.

Споделяне

Още от Общество