Европейският инвестиционен фонд увеличи гаранционната линия на Насърчителна банка

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) отпусна още 14 млн. евро по гаранционната линия на Насърчителната банка за малките и средни предприятия. Това ще позволи на банката да увеличи обема на кредитите за този тип фирми, запазвайки облекчени условия за обезпечение, съобщиха във вторник от финансовата институция.

През юли м.г. ЕИФ предостави на Насърчителна банка гаранционна линия в размер на 7 млн. евро. С нея кредитната институция получи възможността да предоставя заеми при обезпечения до 85%. Стандартните обезпечения по банкови кредити в България са между 110 и 150 процента.

Новото решение на фонда да увеличи гаранционната линия на общо 21 млн. евро ще позволи на Насърчителна банка да отпусне облекчени кредити на обща стойност 42 млн. евро. До момента банката е предоставила заеми за 12 млн. евро.

За кредити по гаранционната линия могат да кандидатстват малки и средни фирми с персонал до 100 работника. Минималният срок на отпусканите заеми е 3 години, а максималният - 10 години. Проектите трябва да са за закупуване на дълготрайни материални и нематериални активи.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?