Европейският парламент атакуван с писма - бомби

Едно от двете писма - бомби, изпратени до Европейския парламент в Брюксел, избухна, докато бе отваряно от служителка, съобщиха световните агенции.

Трето писмо - бомба избухна днес в пламъци в офиса на британския евродепутат Гари Титли в Манчестър, предадоха Ройтерс и АП.

При инцидентите няма пострадали.

Взривилото се писмо в Европарламента е било адресирано до германския християн - демократ и председател на групата на Европейската народна партия Ханс-Герт Пьотеринг.

Плика отворил негова сътрудничка, съобщи говорителят на ЕНП Робърт Фицхенри. "Писмото гръмна и се подпали, но никой не пострада", каза той.

През последните дни писма-бомби получиха редица еврослужители, в това число председателят на Европейската комисия Романо Проди. Една от версиите на следователите е, че извършителите са италиански анархисти.

Второто писмо - бомба е било изпратено до испанския консерватор Хосе Игнасио Салафранца, заместник - председател на същата парламентарна група, но пликът е бил конфискуван преди да бъде отворен.

И двете пратки са били поставени в малки кутии с размер на видеокасета, като и двете носят пощенско клеймо от Болоня, Италия, с дата 22 декември.

Изпратеното от Италия писмо до британския лейбъристки евродепутат в Манчестър е избухнало също при опита на служители в офиса да го отворят.

Четирите предишни писма - бомби също бяха изпратени от северния италиански град, като бяха адресирани до Романо Проди, до шефа на Европейската централна банка Жан Клод Трише, до европейската полицейска агенция Европол и до агенцията Юроюст, която координира борбата с трансграничната престъпност.

При нито един от инцидентите няма пострадали, но времето на изпращането на писмата - бомби съвпадна със засилените мерки за сигурност по целия свят, след като САЩ обявиха, че има вероятност за терористични нападения около Коледа и Нова година.

Миналата седмица италианските власти блокираха пощенска пратка, изпратена от района на Болоня до други институции на ЕС.

Споделяне

Още от Свят