Европейският парламент единодушно осъди убийството на Хашоги

Европейският парламент единодушно осъди убийството на Хашоги

Европейският парламент единодушно осъди убийството на журналиста Джамал Хашоги. Убедително мнозинство евродепутати повтори призива да бъде спрян износът на оръжие за Рияд, предаде БТА от Страсбург.

Престъплението срещу който и да било журналист, където и да е, е посегателство срещу свободата на изразяване и срещу нашите общества, срещу начина ни на живот и ценностите ни - срещу всеки от нас, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Три седмици след събитията вече знаем, че Хашоги е бил убит в консулството, има задържани заподозрени, но още много подробности липсват, добави тя.

Потвърждението от саудитските власти, че Хашоги е убит, е първа стъпка към истината, но представените досега обяснения оставят открити въпроси и повдигат съмнения. Призоваваме Рияд да даде отговори на основата на прозрачно и задълбочено разследване. Саудитските власти трябва да съобщят всичко, което знаят и да изправят виновниците пред съда, призова Могерини.

Поискахме саудитските власти да работят тясно с турските си колеги. Разследването трябва да бъде водено не от геополитиката, а от истината. Отговорът на ЕС ще зависи от бъдещите действия на саудитските власти - те обещаха големи промени в страната и разследването ще покаже дали са поели в такава посока, допълни тя.

В последвалите изказвания на парламентарните групи Европейската народна партия изрази несъгласие с твърдението, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман не е знаел за действията на специалния отряд в Истанбул. Демократичният свят ясно трябва да отхвърли подобно поведение, призова ЕНП.

Социалистите и демократите заявиха, че убийство може би не е достатъчна дума да се опише извършеното в саудитското консулство в Истанбул. Те определиха случая като невиждано престъпление от Втората световна война насам. Обясненията са недостатъчни и невероятни, има нужда от общ и силен отговор, трябва да преразгледаме отношенията на Запада с Рияд, трябва да се преразгледа оръжейният износ, призоваха социалистите.

Европейските консерватори и реформатори отбелязаха, че твърденията на турските власти се подкрепят от откриването на разчленените останки на Хашоги. Използването на мъчения преминава границите, прагматизмът на търговията поддържа отношенията с Рияд вече десетилетия, добавиха те.

Групата на АЛДЕ призова за европейско действие, за да може виновните да понесат отговорност. ЕС трябваше да наложи ембарго на Рияд, трябва да бъде прекратен износът на системи за наблюдение на опозицията, призоваха либералите.

Групата на Зелените оцени дадените досега от саудитските власти обяснения като недостатъчни. Убийството показва липсата на всякаква търпимост на саудитското управление към критика. ЕП многократно призова за забрана на търговията с оръжие с Рияд, посочиха те.

От групата "Европа на свободата и пряката демокрация" определиха убийството като студен душ за онези, които очакваха Саудитска Арабия да поеме по нов път с Бин Салман начело. Много са неяснотите, но е ясно, че извършителите са разчитали на безнаказаност. Това не е отделен случай, а показва обичайни действия. Необходима е пълна забрана за износа на оръжие за Саудитска Арабия, добавиха от тази парламентарна сила.

Групата "Европа на народите и свободата" осъди станалото, но призова да не бъдат забравяни нарушенията на човешките права в Китай и в Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа