Европейският парламент иска по-стриктен контрол върху износа на оръжия от ЕС

Евродепутатите искат да бъде наложено оръжейно ембарго на Саудитска Арабия

Европейският парламент иска по-стриктен контрол върху износа на оръжия от ЕС

Европейският парламент иска да бъде създаден надзорен орган на европейско ниво за контрол над въоръжението и да бъде въведен механизъм за санкции на държавите членки, които не изпълняват общата позиция на ЕС за износ на оръжия.

В сряда европейските депутати приеха резолюция, в която критикуват държавите членки за нарушения на общата система за контрол и вземането на несъвместими решения за износа на оръжия. Освен това те отбелязват, че само 20 държави членки са докладвали изцяло своя износ на оръжия.

Евродепутатите настояват да бъдат разширени критериите за износ на оръжия, като държавите членки да бъдат задължени да взимат под внимание риска от корупция.

Освен това те искат да се увеличи прозрачността при докладването на износ на оръжия и да се предоставя повече и по-навременна информация за лицензиите за износ. Според тях трябва ефективен контрол, за да се предотврати повторен износ към неоторизирани крайни потребители.

Освен това те искат въоръжените дронове да бъдат включени в списъците на контролирани оръжия.

Евродепутатите подчертават, че износът за Саудитска Арабия нарушава общата позиция на ЕС. Те повтарят призива на Европейския парламент към върховния представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини за налагане на оръжейно ембарго на Саудитска Арабия.

"Трябва да затегнем контрола по износа на оръжия. ЕС не трябва да си затваря очите, когато европейски оръжия се използват за цели, които не съответстват на собствените ни правила. Искаме някои промени: по-добър контрол, санкции за страните, които нарушават правилата, и г-жа Могерини да поеме инициативата за налагане на оръжейно ембарго, когато това е необходимо“, коментира докладчикът на парламента Бодил Валеро (Зелените, Швеция).

Държавите членки от ЕС28 са вторият най-голям износител на оръжия (26% от глобалния износ) след САЩ (33%) и преди Русия (23%). Близкият Изток е най-големият потребител на изнасяното оръжие от ЕС през 2015 г.

Общата позиция на ЕС за износа на оръжия е единственото задължително правно споразумение в региона по въпросите на износа на конвенционални оръжия. Тя изброява осем критерия, които държавите членки трябва да прилагат, когато взимат решения относно даването на лицензия за износ на оръжия.

Сред критериите са изпълнението на международни задължения и ангажименти, особено санкции или съобразяване с правата на човека и международното хуманитарно право в съответната държава, получаваща оръжията, припомнят от пресцентъра на Европейския парламент.

Споделяне

Още от Европа