Европейският парламент избира новия си председател

Европейският парламент избира новия си председател

На първата си за годината сесия в Страсбург Европейският парламент ще избере новото си ръководство. Това ще стане утре, а дебатите по определянето на следващия председател на ЕП ще започнат в понеделник вечер с представянето на седмината кандидати за ръководния пост, предаде БТА от Брюксел.

Постът бе овакантен през ноември от социалдемократа Мартин Шулц, който напусна, за да обмисли дали да се кандидатира за канцлер в родната си Германия.

Списъкът на кандидатите включва Елеонора Форенза (група "Европейска обединена левица"/Италия), Джийн Ламбърт(Зелени/Великобритания), Джани Питела (социалисти и демократи/Италия), Лауренцио Ребега ("Европа на народите и свободата"/Румъния), Хелга Стевенс (Европейски консерватори и реформатори/Белгия), Антонио Таяни (Европейска народна партия/Италия), Ги Верхофстат (АЛДЕ/Белгия).

Утре предстои гласуването на евродепутатите, с което новият председател ще бъде избран за следващите две години и половина. Тайното гласуване ще бъде председателствано от досегашния ръководител на ЕП Мартин Шулц. Процедурата предвижда председателят да бъде определен с до четири гласувания.

Ако никой от кандидатите не спечели абсолютно мнозинство от подадените действителни гласове в първите три гласувания, председателят ще бъде избран с обикновено мнозинство в четвъртия, последен тур. В последното гласуване се състезават двамата кандидати, които са получили най-много гласове на третия тур. Нови кандидатури могат да се появят преди всяко от първите три гласувания.

Изборът е зареден със силен вътрешен заряд, тъй като на карта е поставена стабилността на една от основните европейски институции, след като широката коалиция между двете най-големи парламентарни групи - Европейската народна партия (ЕНП) и Прогресивният алианс на социалистите и демократите - се разпадна. От години по силата на неформално споразумение двете групи се редуват на председателския пост като си поделят петгодишния мандат.

ЕНП спечели европейските избори през 2014 г. и по силата на изрично споразумение, в което се включи и Алиансът на либералите и демократите (АЛДЕ), подкрепи избирането на социалдемократа Мартин Шулц за втори мандат начело на Европарламента, при условие че социалдемократите обещаят да подкрепят кандидата на ЕНП в началото на тази година. След оттеглянето на Шулц обаче социалдемократите се отказаха от споразумението и решиха да представят свой кандидат – Джани Питела. Последва ги третата по големина група - на либералите, която издигна Ги Верхофстат.

От ЕНП обвиниха конкурентите си, че действията им са в интерес на популистите. Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП, изрази на пресконференция миналата седмица възмущението си, че социалдемократите и либералите се отказват от предишното споразумение. По думите му "всички, които вече не се придържат към това споразумение, са отговорни за нарастващото влияние на популистите в тази институция".

Вебер публикува за първи път предишното споразумение между трите формации. Сред подписалите документа на английски език са Манфред Вебер, Мартин Шулц и Ги Верхофстат.

В сряда евродепутатите ще изберат 14 заместник-председатели на ЕП и петима квестори чрез тайно електронно гласуване, председателствано от новоизбрания председател на институцията. ЕП ще одобри и числения състав на своите 22 постоянни комисии. В четвъртък евродепутатите ще гласуват назначаването на членове на парламентарните комисии.

Очаква се във вторник ЕП да изрази настояване за връщането на "черния списък" за пране на пари за държави извън ЕС. Възможно е ЕП да поиска Европейската комисия да преразгледа своя списък на страни, които се възприемат за опасни по отношение на изпирането на пари и финансирането на тероризма. В проекта за резолюция се предлага списъкът да бъде разширен с територии, в които данъчните престъпления са улеснени.

Списъкът на ЕК се състои досега от 11 страни, включително Афганистан, Ирак, Босна и Херцеговина и Сирия, в които се наблюдават стратегически слабости за противодействие на изпирането на пари и финансирането на тероризма. Граждани и дружества от страните, включени в този списък, преминават по-строги от обичайните проверки, когато се регистрират в ЕС. Ако евродепутатите одобрят връщането на списъка на ЕК, комисията ще може да го разшири.

В сряда ЕП ще обсъди въпросите с миграцията, Русия, Украйна, Кипър, Великобритания. В същия ден евродепутатите ще се запознаят с програмата на Малта за председателството на Съвета на ЕС до юли.

В четвъртък ЕП ще обсъди възможностите за предоставяне на помощ за бежанците и мигрантите в Европа заради зимата.

Споделяне

Още от Свят