Европейският парламент може да отмени данъчните облекчения върху дизела

Европейският парламент може да отмени данъчните облекчения върху дизела

Европейският парламент ще обсъди възможността за отпадане на данъчните облекчения върху дизеловото гориво. Темата ще бъде обсъдена от евродепутатите на започващата в понеделник в Страсбург пленарна сесия на парламента, предаде в БТА.

Данъците върху горивата трябва да отразяват тяхното енергийно съдържание и потенциала им за замърсяване, което означава, че дизелът може да загуби данъчното си предимство, в сравнение с бензина, се отбелязва в проекторезолюцията.

Дебатът по темата е насрочен за сряда, а гласуването на текста ще бъде в четвъртък.

Във вторник ЕП ще обсъди доклад за правата на човека, в който се настоява Европейската комисия да повиши наблюдението за прояви на цензура в интернет от страна на авторитарни режими. Гласуването на текстовете е насрочено за сряда.

Отново утре депутатите ще обсъдят с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън последните събития в Сирия, Мали и Мианма, както и стратегията на ЕС за Черно море.

В сряда ЕП ще обсъди с председателя на ЕК Жозе Барозу начините за справяне с икономическата криза, особено в еврозоната. Депутатите ще обсъдят мерките за борба с данъчните измами и укриването на данъци. В същия ден кралят на Йордания Абдула Втори ще направи официално обръщение към Европейския парламент.

В четвъртък депутатите ще гласуват нови правила за предаването на личните данни на пътуващите с въздушен транспорт на властите в САЩ. Правилата определят периода на продължителност за съхранение на данните, както и начините за тяхното използване и защита.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?