Европейският парламент оряза бонусите за банкерите

Европейският парламент прие в сряда закон, според който бонусите за банкерите и дилърите ще бъдат намалени. Законът влиза в сила от началото на следващата година, предадоха информационните агенции.

Според приетите текстове от 1 януари 2011 г. банкерите ще могат да получават в пари само 40% от общия размер на бонусите си.

Останалите 60% ще се изплащат в ценни книжа с възможност за по-късна продажба. По такъв начин заплащането на труда на служителите на финансовите институции ще бъде пряко свързана с показателите на тяхното дружество в продължение на дълго време.

Както заяви един от инициаторите на законопроекта Арлин Макарти, новите по-строги правила трябва да изменят практиката на бонусите и да прекратят стимулите за излишен риск. Тя добави, че банкерите, независимо от кризата, не си наложиха разумни самоограничения и бяха принудени да ги приемат с помощта на законодателството. Според нея хората искат за банките приоритет да бъде сигурността и кредитирането, а не заплатите и премиите на ръководителите и дилърите.

Така ЕС прие по-строги закони против банковите бонуси в сравнение със САЩ, където премиите бяха ограничени само за банки, които получават държавна помощ.

Високите заплати на банкерите и дилърите, които не ги спряха да поемат прекалено големи рискове, бяха посочени като една от основните причини за световната финансова криза през 2008-2009 г. В последните месеци редица страни, сред които Великобритания, наложиха данъци върху банковите бонуси.

Споделяне

Още от Европа