Европейският парламент отне депутатския имунитет на Марин Льо Пен

Марин льо Пен

Европейският парламент отне депутатския имунитет на водачката на френската крайна десница Марин Льо Пен по искане на френското правосъдие във връзка с дело за клевета, съобщи Франс прес.

Евродепутатите сметнаха, че няма причина да се подозира, че френската съдебна процедура е мотивирана от "намерение да се навреди на парламентарната или политическата дейност на Марин льо Пен" и одобриха отнемането на имунитета ѝ.

Лидерката на крайнодесния Национален фронт (НФ) е обвинена в клевета от кмета на град Ница, консерватора Кристиан Естрози. През май 2015 г. тя заяви, че той е финансирал Съюза на ислямските организации във Франция (преименуван днес на "Френски мюсюлмани"), който обхваща 250 организации и изповядва консервативен ислям, посредством умерени наеми за джамиите.

На журналистически въпрос: "Естрози - съучастник на джихадисти?", Марин льо Пен отговори, че "когато някой помага на ислямисткия фундаментализъм да се установи, да се разпространява и да набира хора . . . някъде, в морално отношение той е донякъде съучастник".

Тази процедура няма нищо общо с друго искане за отнемане на парламентарния имунитет на Марин льо Пен, също по искане на френското правосъдие до ЕП, но свързано с разследване за фиктивни назначения на парламентарни сътрудници от НФ. Това искане е в процес на проучване съгласно обичайната процедура.

Льо Пен не присъства на днешното гласуване за имунитета ѝ, тъй като води кампания за втория тур на парламентарните избори, за който е в добри позиции в своя бастион - Енен-Бомон. Ако бъде избрана във френското Национално събрание, председателката на НФ ще трябва да се откаже от мястото си в Европарламента, където е депутат от 2004 г.

Вчера ЕП отне депутатския имунитет на бащата на крайнодясната лидерка, Жан-Мари льо Пен, почетен председател на НФ, подведен под отговорност заради изказване от август 2009 г., че в "в основата на 90 процента от произшествията стои имигрант или човек с имигрантски произход". Срещу него се води предварително разследване за публична клевета с расистки характер.

Споделяне

Още от Европа