Европейският парламент призова за свиване на разходите на институциите в ЕС

Европейският парламент (ЕП) подкрепи с голямо мнозинство доклад, в който се призовава към по-голяма ефективност на разходите на институциите на ЕС, съобщи в четвъртък електронният сайт EU Observer. Голяма част от евродепутатите се съгласиха със заключението на доклада, че поддържането на три места за заседания на парламента е пилеене на пари.

Докладът, представен от латвийския евродепутат и бивш финансов министър на Латвия Валдис Домбровскис, призовава към по-рационално използване на средствата от евроинституциите.

Документът ще послужи като ориентир за следващия бюджет на ЕС, който се оценява на 6,7 млрд. евро за всички европейски институции с изключение на Европейската комисия (ЕК).

"Ясно се забелязва тенденцията институциите на ЕС механично да увеличават служителите си, когато се появи нова задача за изпълнение. Вместо това ние първо трябва да се огледаме и да проверим дали няма възможност да прехвърлим някои служители към по-необходими позиции в рамките на досегашната структура", уточни Домбровскис пред EU Observer.

Докладът посочва специалните стъпки, които трябва да бъдат направени преди влизането в ЕС на България и Румъния през 2007 г. Необходими са и промени, които да отчитат засилването на ролята на ЕП, ако бъде одобрена новата Европейска конституция.

"Трябва да помислим предварително, за да избегнем с България и Румъния проблемите, с които все още се сблъскваме вследствие на разширяването на ЕС с 10 нови членки. Трябва да осигурим достатъчно преводачи, за да бъдем сигурни, че българските и румънските граждани ще могат да получават всички документи на родните си езици", отбеляза Домбровскис.

Евродепутатите гласуваха отделно за един от параграфите на доклада, който се отнася за значителните допълни разходи - над 200 млн. евро годишно, които се дължат на поддържането на три места за парламентарни заседания.

Според Домбровскис не е оправдано да се местят служители и камиони с документи към Страсбург. Той обаче призна, че Страсбург трябва да бъде компенсиран, тъй като седалището на ЕП носи допълнителни приходи за града.

Споделяне

Още от Европа