Европейският парламент призова за свиване на разходите на институциите в ЕС

Лидерите на Европейския съюз се срещат на 22 и 23 март в Брюксел, за да се опитат да вдъхнат нов живот на приетата през 2000 г. Лисабонска стратегия, чиято цел е превръщането на съюза в най-конкурентоспособната икономика в света до 2010 година, предаде в четвъртък Ройтерс. По този повод Центърът за европейския реформи - базиран в Лондон мозъчен тръст - е изготвил оценки за напредъка на отделните страни от съюза, както и на кандидатките за членство, по всеки отделен критерий от стратегията, допълва агенцията.

Като "отличници" Центърът за европейски реформи определя държавите, които показват най-голямо желание за реформи и които вече са постигнали успехи. Най-малко желаещите да извършват реформи са наречени "изоставащи".

По критерия "Иновации" в групата на отличниците попадат Дания, Естония и Словения. България, Румъния и Гърция са в графата "изоставащи".

По критерия "изследователско-развойна дейност" отличници са Финландия, Словения и Швеция, а изоставащи - Гърция, Полша и Словакия.

По критерия "Телекомуникации и енергетика" отличници са Латвия и Великобритания, а изоставащи - Германия, Италия и Словакия (последната е в тази графа само заради телекомуникациите).

По критерия "Транспорт" отличник е Европейската комисия, а изоставащи са Белгия и Испания.

По критерия "Финансови и други услуги" отличник е Великобритания, а изоставащи - Франция и Италия.

По критерия "Регулаторно бреме" отличници са Словакия и Великобритания, а изоставащи - Франция и Италия.

По критерия "Държавна помощ и конкурентна политика" отличници са Естония и Латвия, а изоставащи - Германия и Полша.

По критерия "Модернизиране на социалната защита" отличници са Чешката република и Швеция, а изоставащи - Белгия, Ирландия и Великобритания.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?