Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Европейският парламент реши проблема си с водката

3 коментара
Европейският парламент реши проблема си с водката
Европейският парламент (ЕП) достигна във вторник до компромисно споразумение около дефиницията за водка, съобщи електронното издание EUobserver. Това бе проблем, който в последните няколко години сблъска интересите на страните, които произвеждат този вид алкохол.

Евродепутатите от комисията по околна среда, здравеопазване и безопасност на храните гласуваха в подкрепа на доклада на германския евродепутат Хорст Шнелхарт.  

Членовете на ЕM решиха, че водката е алкохолен продукт, който се произвежда от картофи, житни култури или захарно цвекло. Всякакъв друг алкохолен продукт, произведен от различни видове смеси и меласа не може да носи етикет с надпис "водка".

През декември 2005 г. Европейската комисия предложи разделянето на различните видове водка в няколко категории на основата на съставките и вкуса. Предложена беше и схема за означенията по етикетите на всяка бутилка водка.

Това предложение обаче сблъска страните производителки на водка с традиционни съставки като картофи и жито срещу онези, които използват други съставки като захарно цвекло и грозде.

Полша заедно с другите Балтийски страни и Швеция настояха, че истинската водка се прави от картофи и зърно и всичко друго е жалко копие и това трябва да си личи от етикета.

Германия, която бе подкрепена от Финландия, обяви, че традиционните съставки на водката включват и захар, докато Ирландия, Великобритания и няколко средиземноморски държави заявиха, че няма нужда от никакви ограничения.

Консенсусното решение, прието две години по-късно, възприема, че на етикета на водката, която е произведена от картофи и зърно, може да пише само “водка”. В другите позволени случаи освен “водка” на етикета трябва да пише и съставките от които тя е направена.

"Ние допринесохме законово за сигурността на консуматорите. Прибавянето на аромати към традиционната водка е позволено само в изключителни случаи, а ограниченията за добавената захар са много стриктни. Одобреното определение е точен отговор на изискванията на потребителите", заяви Шнелхарт.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. российский
    #4

    !

  2. П. Петров
    #3

    Днес говориха за унгарската Palinka /плодова ракия/, която вече се произвеждала само от качествени плодове. Съответно и вкусът й рязко се е подобрил. Надявам се и у нас да дойде моментът да се произвежда само качествена винена ракия

  3. Бай Ракийков
    #2

    То,.. без градус няма радост, ама по-хубаво от майсторската гроздана никой не е измислил досега...е, те затова искат да ни я съсипят!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.