Европейският парламент реши проблема си с водката

Европейският парламент реши проблема си с водката
Европейският парламент (ЕП) достигна във вторник до компромисно споразумение около дефиницията за водка, съобщи електронното издание EUobserver. Това бе проблем, който в последните няколко години сблъска интересите на страните, които произвеждат този вид алкохол.

Евродепутатите от комисията по околна среда, здравеопазване и безопасност на храните гласуваха в подкрепа на доклада на германския евродепутат Хорст Шнелхарт.  

Членовете на ЕM решиха, че водката е алкохолен продукт, който се произвежда от картофи, житни култури или захарно цвекло. Всякакъв друг алкохолен продукт, произведен от различни видове смеси и меласа не може да носи етикет с надпис "водка".

През декември 2005 г. Европейската комисия предложи разделянето на различните видове водка в няколко категории на основата на съставките и вкуса. Предложена беше и схема за означенията по етикетите на всяка бутилка водка.

Това предложение обаче сблъска страните производителки на водка с традиционни съставки като картофи и жито срещу онези, които използват други съставки като захарно цвекло и грозде.

Полша заедно с другите Балтийски страни и Швеция настояха, че истинската водка се прави от картофи и зърно и всичко друго е жалко копие и това трябва да си личи от етикета.

Германия, която бе подкрепена от Финландия, обяви, че традиционните съставки на водката включват и захар, докато Ирландия, Великобритания и няколко средиземноморски държави заявиха, че няма нужда от никакви ограничения.

Консенсусното решение, прието две години по-късно, възприема, че на етикета на водката, която е произведена от картофи и зърно, може да пише само “водка”. В другите позволени случаи освен “водка” на етикета трябва да пише и съставките от които тя е направена.

"Ние допринесохме законово за сигурността на консуматорите. Прибавянето на аромати към традиционната водка е позволено само в изключителни случаи, а ограниченията за добавената захар са много стриктни. Одобреното определение е точен отговор на изискванията на потребителите", заяви Шнелхарт.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?