Европейският парламент започна работа със серия протести (видео и снимки)

Евродепутати от партията на Фараж и полски консерватори обърнаха гръб на химна на Европа

Британските евродепутати от Партията на Брекзита на Найджъл Фараж и полските консерватори обърнаха гръб на химна на Европа на първата сесия на новия Европейски парламент в Страсбург.

Отначало евродепутатите дори не пожелаха да станат.

"Да станеш на крака, означава да покажеш уважение. Това не значи, че си съгласен с Европейския съюз. Дори когато слушаш химна на друга държава също ставаш прав", каза председателстващият заседанието Антонио Таяни.

Френски евродепутати също демонстративно останаха седнали по време на химна.

Депутатите от британската Либерално-демократическа партия пък протестираха срещу Брекзит, като бяха облекли жълти тениски с надпис "Stop Brexit!".

Пред сградата на парламента имаше и акция на хиляди каталунци, които протестират, че трима техни избрани евродепутати не могат да влязат в Европарламента.

Най-малко 4000 души разпънаха каталунския флаг на площада пред ЕП, съобщи полицията.

Сред тримата каталунски депутати, чието участие в ЕП е блокирано от Мадрид, е Карлес Пучдемон - бивш премиер на правителството на Каталуния, който живее в Белгия, за да избегне испанската заповед за арест, издадена след провалилия се опит за отделяне и референдума за независимост. Другите двама са неговият съветник Тони Комин, който е в същото положение, както и сепаратистът Ориол Жункерас, който се намира в арест в Испания.

През това време пред парламента се появиха и други протестиращи, изразяващи подкрепа за германката Карола Ракете, която е под домашен арест в Италия, защото докара кораб с 40 мигранти на италианското пристанище Лампедуза, въпреки че италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини затвори италианските пристанища за кораби с мигранти.

На този фон евродепутатите са категорични, че независимо дали ще бъде прието пакетното предложение в Брюксел за кандидатите, които да оглавят висшите постове в ЕС през следващите 5 години, утре ще изберат председател на Европейския парламент и 14 негови заместници.

Срокът за подаване на кандидатурите е удължен до 23 часа българско време тази вечер.

Мнозина европейски лидери заявиха, че предпочитат изборът на председател на европарламента да е след определянето на председател на ЕК, но евродепутатите показаха, че не са готови да се съобразят с дълго отлагане.

Новият парламент е съставен от 7 политически групи - една по-малко от предишния законодателен мандат. Всички евродепутати, които не са се присъединили към политическа група, са изредени като независими, но могат във всеки един момент да се присъединят към група.

Най-младият евродепутат е Кира Мари Петер-Хансен от Дания (21 г.), а най-възрастният - Силвио Берлускони от Италия (82 г.). 

В новия ЕП има 40 процента жени. Това е най-високият процент на жени в ЕП от първите преки евроизбори преди 40 години. По това време ЕП имаше само 16 процента жени. Сега шест държави (Австрия, Словения, Латвия, Малта, Франция и Люксембург) изпращат по равен брой жени и мъже за евродепутати, а две страни (Швеция и Финландия) имат повече жени отколкото мъже в ЕП. Кипър не праща нито една жена. Най-близко до паритета са еколозите и либералите, а най-далеч са европейските консерватори и реформисти и ЕНП.
Споделяне

Още от Европа