Европейският полицейски съюз ще подкрепя активно полицейските протести догодина

Европейският полицейски съюз ще подкрепя активно полицейските протести догодина

Европейският полицейски съюз (ЕПС) планира да подкрепи активно протестите на служителите на МВР за по-високи заплати през 2018 г., като организира част от събитията си в България.

Това съобщиха в понеделник от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), която е един от основните инициатори на протестните събирания на униформените.

От най-големия полицейски синдикат уточняват, че предстоящите прояви на ЕПС у нас са свързани с намерението на СФСМВР да промерни "подхода и начина на изразяване на своите искания за увеличение на заплатите на служителите в МВР".

"В тази връзка на 2 ноември 2017 г. в Берлин се проведе пресконференция на Европейския полицейски съюз, по време на която президентът на ЕПС Герит ван де Камп заяви, че подкрепя протестните действия за увеличение на заплатите на служителите и че през 2018 г. една част от събитията на ЕПС ще се проведат в България, за да стане ясно какви са доходите на полицаите и условията на труд, в които работят", добавят от синдикалната федерация.

По време на въпросната пресконференция са оповестени и резултатите от изследване на качеството на служебните кубинки, с които МВР снабдява служителите си. Според лабораториите на GORE-TEX, ангажирани с изследването, обувките на българските полицаи "не отговарят на съвременните изисквания и нужди на полицията и не са подходящи за изпълнение на техните служебни задължения".

"Експертът, изотвил сранителен анализ на оборудването, екипировката и обучението на полицейски служители в 15 страни – Никша Никодинович, заяви, че един от големите рискове за Западна Европа по отношение на регистрирането на незаконните мигранти е пряко свързан с ниското заплащане, което води до демотивация на полицаите в Сърбия и България", посочват още от СФСМВР.

По повод професионалния празник на полицията на 8 ноември, синдикатът организира научно-приложна конференция на тема "МВР 2030: предизвикателства пред политиките за сигурност", която ще се проведе в конферентната зала на УНСС. Целта на събитието е изгради "нов стандарт за планиране и консултиране на реформите в МВР, така че те да отговарят както на потребностите на гражданите, така и на очакванията на служителите".

Споделяне

Още по темата

Още от България