Европейският полицейски съюз ще подкрепя активно полицейските протести догодина

Европейският полицейски съюз (ЕПС) планира да подкрепи активно протестите на служителите на МВР за по-високи заплати през 2018 г., като организира част от събитията си в България.

Това съобщиха в понеделник от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), която е един от основните инициатори на протестните събирания на униформените.

От най-големия полицейски синдикат уточняват, че предстоящите прояви на ЕПС у нас са свързани с намерението на СФСМВР да промерни "подхода и начина на изразяване на своите искания за увеличение на заплатите на служителите в МВР".

"В тази връзка на 2 ноември 2017 г. в Берлин се проведе пресконференция на Европейския полицейски съюз, по време на която президентът на ЕПС Герит ван де Камп заяви, че подкрепя протестните действия за увеличение на заплатите на служителите и че през 2018 г. една част от събитията на ЕПС ще се проведат в България, за да стане ясно какви са доходите на полицаите и условията на труд, в които работят", добавят от синдикалната федерация.

По време на въпросната пресконференция са оповестени и резултатите от изследване на качеството на служебните кубинки, с които МВР снабдява служителите си. Според лабораториите на GORE-TEX, ангажирани с изследването, обувките на българските полицаи "не отговарят на съвременните изисквания и нужди на полицията и не са подходящи за изпълнение на техните служебни задължения".

"Експертът, изотвил сранителен анализ на оборудването, екипировката и обучението на полицейски служители в 15 страни – Никша Никодинович, заяви, че един от големите рискове за Западна Европа по отношение на регистрирането на незаконните мигранти е пряко свързан с ниското заплащане, което води до демотивация на полицаите в Сърбия и България", посочват още от СФСМВР.

По повод професионалния празник на полицията на 8 ноември, синдикатът организира научно-приложна конференция на тема "МВР 2030: предизвикателства пред политиките за сигурност", която ще се проведе в конферентната зала на УНСС. Целта на събитието е изгради "нов стандарт за планиране и консултиране на реформите в МВР, така че те да отговарят както на потребностите на гражданите, така и на очакванията на служителите".

Още по темата
Още от България