Европейският съд нареди на Полша незабавно да спре изсичането на Беловежката гора

Европейският съд нареди на Полша незабавно да спре изсичането на Беловежката гора

Съдът на Европейския съюз нареди днес на Полша незабавно да спре мащабната сеч в девствената Беловежка гора, съобщи Ройтерс.

Говорителка на съда не посочи непосредствената причина за решението, но то идва след съдебен иск, подаден този месец от Европейската комисия да се спре изсичането на прочутата гора, която е защитен природен обект от ЮНЕСКО. Според комисията сечта там нарушава законодателството на ЕС за защита на дивата природа.

Гората се намира на границата между Полша и Беларус и е една от последните древни вековни гори в Европа. Там се намира и най-голямото обиталище на европейския бизон. Екозащитници редовно организират протести в опит да спрат изсичането на гората, ЮНЕСКО също призова Полша да спре повалянето на огромните дървета.

Скандалът с Беловежката гора в Полша се точи вече няколко месеца. Дясното евроскептично правителство на Полша твърди, че е разрешило да се изсичат само изсъхнали и поразени от насекомото корояд дървета. Еколозите пък твърдят, че трябва да се даде на вековната гора възможност сама да се справи с естествените процеси за обновяването на горския масив.

Държавното лесовъдно стопанство информира неотдавна, че от 2012 г., когато бе забелязана масовата поява на корояда в Беловежката гора, са били изсечени около 157 000 заразени дървета.

Полският министър на екологията Ян Шишко, който е ловец и се ползва с подкрепата на горското и ловното лобита, бе цитиран от Ройтерс да казва днес, че заради напастта от корояда там трябва да бъдат изсечени над 1 млн. дървета тази година.

Основното дело, заведено от ЕК срещу Варшава заради Беловежката гора, може да се проточи месеци или дори години, затова Европейският съд взе това "междинно" решение за спешни действия по спасяването ѝ. Ако Полша загуби основното дело пред съда, тя може да бъде глобена с обща сума от 4 млн. евро плюс по 300 000 евро за всеки ден, през който тя не спазва решението на съда, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа