Европейският съд официално призна българския държавен абсурд

С две решения от четвъртък Европейският съд по правата на човека  (ЕСПЧ) “подпечата” съмненията, че в България не съществува върховенство на закона, а държавният апарат не зачита законните права на гражданите. По първото дело т.нар “Кехая и други срещу България”, съдът в Страсбург осъжда правителството в София да изплати 102 700 евро на 14 жители на град Сърница за отнета собственост върху земи.

В другия случай, по делото “Кирилови срещу България”, държавата ще трябва да плати още 100 000 евро обезщетения. Това са най-големите присъдени суми в цялата съдебна практика на Европейския съд в делата, водени срещу България.

Случаят “Кехая” е показателен за начина, по който функционира българското правосъдие. В началото на 90-те години жителите на Сърница подават пред местната Поземлената комисия искания за реституция на около 140 хектара наследствени земеделски земи, намиращи се в непосредствена близост до язовир “Доспат”. Комисията отхвърля исканията, но след обжалване Велинградския районен съд признава жалбоподателите за собственици на земите. Съдебното решение е окончателно и не подлежи на инстанционен контрол.

Няколко месеца по-късно, по незнайни причини, тогавашният главен прокурор Иван Татарчев инициира процедура по отмяната му пред Върховния касационен съд. В края на 1996 г. съдът се произнася и потвърждава решението на местния съд. Правото на хората да владеят земята е признато и им се издават нотариални актове.

В същото време обаче Държавното лесничейство – Велинград започва да твърди, че същата земя е част от горския им фонд и не може да бъде реституирана. Този път Велинградският съд уважава иска, а на по-горна инстанция Пазарджишкият съд го отхвърля. В крайна сметка случаят отново достига до ВКС, който въпреки предходното си ”окончателно” решение, отнема имоти от хората и ги дава на държавата.

В мотивите към своето решение Европейският съд заявява, че “тази практика е несъвместима с принципите на правната стабилност и върховенството на закона” и дава възможност на държавата да постига преразглеждане на окончателни съдебни решения чрез различни свои институции”. ЕСПЧ дава възможност на държавата да не плаща 72 000 евро от общите обезщетения, ако върне на хората от Сърница земите. Останалите 30 000 евро са присъдени за неимуществени щети.

Другото делото - “Кирилова срещу България” - се води от четирима българи срещу държавата. През 80-те години, за нуждите на благоустрояването на тях са им отнети имотите срещу обещанието да получат апартаменти. Двама от тях получават жилища през 2006 година, а другите все още не са получили нищо.

“До този момент държавата си затваряше очите пред осъдителните присъди в Страсбург, защото тя трябваше да плаща сравнително малки суми от 2 до 20 хиляди евро, най-вече за неимуществени щети заради упражнено полицейско насилие. След тези решения обаче над нея надвисват стотици дела за нарушени граждански права и ще е много трудно, този абсурд да продължи по същия начин”, коментира пред Mediapool адвокат Михаил Екимджиев от Асоциация за европейска интеграция и човешки права.

Михаил Екимджиев е адвокат от фондация "Правна алтернатива” – гр.Пловдив. Тази публикация е част от съвместния проект “На светло” между CEE Trust, фондация " Правна алтернатива”  и Mediapool, чиято цел е да изважда на яве и да дискутира казуси от широк обществен интерес

Споделяне

Още от На светло