Европейският съд отхвърли иска на Унгария за отмяна на решение на Европарламента

Виктор Орбан

Европейският съд отхвърли иска на Унгария за отмяна на започнатата срещу нея процедура от Европарламента за нарушаване на общите ценности, предаде Асошиейтед прес.

През септември 2018 г. ЕП гласува с мнозинство от две трети да прикани Съвета на ЕС да констатира съществуването на очевиден риск Будапеща да допусне тежки нарушения на ценностите, на които се основава Евросъюзът.

Тази процедура, известна като Член 7, може на теория да доведе до временно отнемане на правото на глас на някоя държава членка.

Подкрепяни от Париж и Берлин, евродепутатите изразиха "загрижеността си" за свободата на печата, академичните свободи, правата на малцинствата и независимостта на съдебната власт.

Унгария, управлявана от 2010 г. от премиера Виктор Орбан, подаде иск за анулиране на решението с аргумента, че ЕП е трябвало да отчете отсъстващите депутати и порица решението като пристрастно и политически мотивирано.

Европейският съд заяви, че искът е бил отхвърлен и не смята, че трябва да се броят гласовете на въздържалите се евродепутати, защото въздържането е отказ от заемане на позиция. Правилото, изискващо гласуване с мнозинство, трябва да се смята като изключващо гласовете на въздържалите се, което не противоречи на принципите на демокрацията.

Депутатите, решили да се въздържат, са били информирани, че гласовете на въздържалите се няма да се броят, подчерта съдът, базиран в Люксембург.

Това решение позволява на процедурата срещу Унгария да премине към втората си фаза. Но Полша, която също е обект на подобна процедура по Член 7, ясно обяви намерението си да подкрепи Унгария, за да попречи на налагането на санкции.

Отнемането на правото на глас в европейските институции изисква гласуване с единодушие, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Европа

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?