Европейският съд отхвърли жалбите на Румъния и Литва за тайните затвори на ЦРУ

Европейският съд отхвърли жалбите на Румъния и Литва за тайните затвори на ЦРУ

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) отхвърли обжалванията на Румъния и Литва по присъди на този съд от май за участието им в програмата за тайни затвори на ЦРУ, предаде Франс прес.

Двама затворници от Гуантанамо - Абд ар Рахим ан Нашири (срещу Румъния) и Абу Зубайда (срещу Литва) бяха заявили, че са били държани в тайни затвори в тези страни между 2004 и 2006 г. и са били подложени на психическо и физическо насилие.

До момента нито Букурещ, нито Вилнюс са признали на техни територии да е имало тайни затвори и обжалваха присъдата от май. Съдебният състав обаче единодушно отхвърли обжалванията им.

"Съдът заключава, че Литва е приела таен затвор на ЦРУ между февруари 2005 и март 2006 г., че г-н Зубайда е бил задържан там и че националните власти са знаели, че ЦРУ го подлага на отношение, нарушаващо Европейската конвенция за правата на човека",2 се казва в становището на ЕСПЧ.

Препоръчва се на литовските власти да проведат възможно най-бързо пълно разследване по въпроса и при необходимост да накаже виновните лица. Литва е осъдена да изплати 100 000 евро на ищеца и 30 000 евро съдебни разходи.

Съдът в Страсбург стигна до същите заключения в делото на Абд ар Рахим ан Нашири срещу Румъния, която ще трябва да изплати 100 000 евро на жалбоподателя.

ЕСПЧ също препоръчва на Букурещ да извърши разследване и да се опита да получи уверения от американските власти, че Ан Нашири няма да бъде осъден на смърт.

Полша вече беше осъдена от ЕСПЧ по сходно дело през 2015 г.

Споделяне

Още от Европа