Европейският съд отмени санкции срещу Иран

Европейският съд отмени санкции на ЕС срещу иранска енергийна компания. Това е поредното съдебно решение срещу мерките, наложени от ЕС заради иранската ядрена програма, предаде Ройтерс.

По силата на споразумението от миналата седмица предстои отслабване на наложените санкции, след като Техеран обеща да ограничи ядрените си дейности. ЕС обаче иска да има възможност да налага търговски ограничения в бъдеще, ако Ислямската република Иран не спазва обещанията си.

Това е първото подобно решение на Европейския съд. Няколко санкции бяха вече отменени от по-долна инстанция, защото държавите от ЕС отказаха да предадат доказателства, свързващи обектите на санкциите с ядрената програма. Според правителствата така може да бъде разкрита поверителна информация, получена от разузнаването.

Тези аргументи отново бяха отхвърлени от Европейския съд. Петима съдии заявиха, че трябва да бъдат представени доказателства. С днешното решение се отменят санкциите срещу "Фулмън" и главния ѝ акционер Ферейдун Махмудиан. САЩ обвиняват компанията, че участва в строежа на таен завод за обогатяване на уран в Иран.

Иранската индустрия и политическия елит на страната обжалват над 30 решения за замразяване на активи, отказ на визи и прекъсване на бизнес връзки с Европа. След предишните решения на съда ЕС възстанови санкциите срещу няколко ирански компании, като се позова на обществено достъпни доказателства.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?