Европейският съд за правата на човека осъди Русия за блокирането на опозиционни сайтове

Европейският съд за правата на човека осъди Русия за блокирането на опозиционни сайтове

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) осъди Русия за блокирането на различни сайтове, по-конкретно на опозиционни медии, съобщи Франс прес.

Интернет е "основен инструмент за упражняване на правото на изразяване", се казва в решението на базирания в Страсбург трибунал.

В решението, което засяга четири различни дела, ЕСПЧ "констатира, че разпоредбите на руския закон, използвани за блокиране на уебсайтове, са довели до прекомерни и произволни последици и не са осигурили подходящи гаранции срещу злоупотреби".

Съдиите са единодушни, че по тези четири дела е имало нарушение на член 10 от Европейската конвенция за правата на човека, която защитава свободата на изразяване.

"Мерките, блокиращи достъпа до сайтове, представляват нарушение на правото на жалбоподателите да разпространяват информация и на правото на обществото да я получава".

ЕСПЧ беше сезиран между 2013 и 2015 г. от различни собственици на сайтове, достъпът до които беше блокиран от руските власти.

Спрямо отделните сайтове са били приложени различни мерки. Един от тях станал обект на "съпътстващо блокиране", защото Ай Пи адресът му съвпадал с този на друг сайт, който събирал популярни истории за канабиса.

Според ЕСПЧ други сайтове пък били блокирани прекомерно. Един от тях, например, станал напълно недостъпен заради една-единствена страница и файл, дори и след премахването му.

Такова цялостно блокиране е крайна мярка, сравнима със забраната на вестник или на телевизионен канал и изискваща отделна обосновка, посочва съдът.

Освен разноските по делото, ЕСПЧ постанови Русия да изплати на всеки от четиримата жалбоподатели по 10 000 евро за понесени щети.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?