Европейският съвет даде зелена светлина за членството ни през 2007

Европейският съвет даде зелена светлина за членството ни през 2007

Лидерите на Европейския съюз потвърдиха целта си България и Румъния да бъдат приети за членове на Съюза през януари 2007 г. Така положителният политически сигнал, който европейски анализатори очакваха от юнската среща на върха в Брюксел, в петък вече е факт.

България, за която в доклада на Европейската комисия (ЕК) миналия месец се казва, че е по-малко подготвената страна, трябва да покаже резултати  в борбата с организираната престъпност, да въведе закони за борба с корупцията и измамите, да се справи с прането на пари и да завърши реформите в  земеделието.

Изискванията към Румъния са по –скоро от технически характер - да приключи  създаването на агенции за изплащане на помощта на ЕС за фермерите, да ускори реформите в земеделието и да подобри системата за събиране на данъци, за да може правилно да събира ДДС, предадоха световните агенции.

Европейският съвет остава убеден, че с политическа воля двете страни могат да превъзмогнат проблемите, за да постигнат  предвидената дата на присъединяване - 1 януари, се казва в приетата декларация.

През октомври ЕК ще даде окончателната препоръка за приемането на България и Румъния от 2007 г., ако изпълнят поставените условия.

Някои лидери заявиха, че е нереалистично да се очаква двете страни да постигнат някакъв голям напредък в оставащите 6 месеца, предаде АП.

Ако проблемите продължат, ЕК може да предложи спиране на помощта за София и Букурещ след присъединяването им, да наложи защитни клаузи или механизми на мониториг. Така ЕС би гарантирал, двете страни ще са изпълнили условията, преди  да получат пълните ползи от членството в ЕС.  Налагането на клаузите би означавало, че България и Румъния ще бъдат изолирани при вземането на решения в ЕС в области като правосъдие, вътрешни работи и безопасност на храните.

Представителите на Франция, Германия и Дания – страните, чиито парламенти решиха да отложат ратификацията на договорите за присъединяване на България и Румъния за есента, след публикуването на новия доклад – заявиха категорично, че няма да създават никакви за присъединяването на двете страни. Те обещаха темата да не бъде използвана и при дискусиите около промените в конституцията на ЕС и бюджетните въпроси за 2007, очертаващи се като горещи теми за ЕС второто полугодие на тази година.

На срещата и заседанието на Европейския съвет участва и българска делегация начело с премиера Сергей Станишев.

Положителни сигнали към България и Румъния бяха отправени от всички европейски държавни и висши институционални ръководители.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу заяви на срещата, че въпросът за приемането на България и Румъния е "вече решен".

Късно снощи австрийският канцлер Волфганг Шусел, чиято страна в момента председателства ЕС, заяви на пресконференция, че двете страни принадлежат исторически към Европа, били са откъснати вследствие на възможно най-неблагоприятните обстоятелства при една тоталитарна система и е време да се завърнат в Европа. България и Румъния имат проблеми, произтичащи от  комунистическата диктатура и нейното наследство е бреме за двете страни, но те ще се справят и ние ще им помогнем, каза Шусел.

Способността на ЕС да “абсорбира” нови членове

Бъдещето разширяване на ЕС се превръща във все по-сериозна тема на фона на институционалната криза в Съюза и неприетата все още евроконституция. Особено противоречиви са дебатите около бъдещо членство на Турция. Последното не се и предвижда в рамките на един период от поне 15 години, бе заявено отново от канцлерската служба на немското правителство.

На късна работна вечеря в четвъртък лидерите на ЕС и външните министри обсъдиха подробно темата с разширяването. Въпреки нееднозначните мнения, в ЕС се обмисля нов вариант на присъединяване – той ще е “по-гъвкав” и ще е съобразен със способността на ЕС да “абсорбира” бъдещите кандидати.

“Абсорбционният капацитет” на ЕС при бъдещото му разширяване обаче няма да води до въвеждането на нови критерии за присъединяването, бе категоричен председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.

“Малко съм загрижен, разбира се. Но не трябва да въвеждаме допълнителен критерий“, заяви той в петък.

В документа  на ЕС допълнително се потвърждава и мандатът на ЕК да представи през есента “специален доклад за всички аспекти, свързани с възможността на Съюза да приема нови членове“.

До края на 2008 ЕС ще продължи размишлението за конституцията

На работната вечеря европейските лидери постигнаха съгласие периодът на “размисъл” за  европейска конституция да продължи до края на 2008 г.

“Имаме консенсус, че текстът на конституционния договор е добър и полезен. Нямаме консенсус как да го осъществим на практика,” каза австрийският канцлер Волфганг Шусел.

Два ще бъдат ключовите етапи в бъдещото обсъждане на евроконституцията – през първата половина на 2007, когато Германия ще е ротационен председател на ЕС, и през втората половина на 2008 –ма, когато председател на ЕС ще е Франция.

До края на 2007 г. да бъде изготвен доклад за възможните варианти за действие във връзка с конституцията.

Досега 15 страни членки на Евросъюза са ратифицирали конституцията, която бе отхвърлена при проведените във Франция и Холандия референдуми преди една година.

Седем държави още не са определили срокове за разглеждането на документа, а една страна - Финландия - смята да го приеме през есента.

Словения влиза в Еврозоната от 2007

Друг важен резултат от срещата бе гласуваното от лидерите на държавите от ЕС  официално присъединяване на Словения към еврозоната от 1 януари 2007 г. Решението на европейските държавни следва препоръката, дадена от ЕК на 16 май, според която Словения изпълнява напълно условията за членство в еврозоната. Така Словения става първата от приетите в ЕС на 1 май 2004 нови членки, която приема единната европейска валута.

Споделяне

Още от Европа