Европейският съвет иска "стратегическа автономност" в отбраната

Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини

Европейският съюз трябва да засили боеготовността си, да повиши разходите за отбрана и да бъде способен да действа независимо от САЩ, заявиха лидерите на страните членки в заключителна декларация, обещавайки да реализират нов пакт за военно сътрудничество, предаде Ройтерс.


Обещанието последва вчерашната им среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и включва ангажимент да харчат повече за отбрана след години на съкращаване на разходите - ключово искане на президента на САЩ Доналд Тръмп, който следващия месец ще участва в среща на върха на НАТО в Брюксел. Декларацията потвърди също така ангажимента към подписания през декември пакт за отбрана на ЕС, който цели съвместно разработване на оръжия и разполагане на войски след години на дублиране и конкуренция между военни структури, отбелязва Ройтерс.


Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за собствената си сигурност и да утвърди ролята си на надежден и стабилен фактор и партньор в областта на сигурността и отбраната. Поради това Съюзът предприема стъпки за укрепване на европейската отбрана чрез подобряване на инвестициите, развитие на способностите и на оперативната готовност в областта на отбраната. Тези инициативи укрепват стратегическата му автономност, като същевременно допълват и засилват дейностите на НАТО, заявиха лидерите.


Дипломати, присъствали на двудневната среща на високо равнище в Брюксел, заявиха, че дебатите за сигурността и отбраната са преминали в добра обстановка въпреки напрежението заради имиграцията, забавило официалното приемане на заключителен документ.

Споделяне

Още от Европа