Европейският съвет няма да приеме решение за бъдещето на преговорите с Турция

Европейският съвет няма да приеме решение за бъдещето на преговорите с Турция

До края на годината Европейският съвет няма да приеме решение за бъдещето на преговорите с Турция за членство в ЕС. Това съобщи източник от ЕС, пожелал анонимност и цитиран от БТА.

Той уточни, че държавните и правителствените ръководители от ЕС ще обсъдят в края на тази седмица въпроса с Турция, без да се произнасят по темата с преговорите. Очаква се те да изразят "голямо разочарование от състоянието на върховенството на закона" в Турция.

Европейският съвет не се предвижда да обсъди върховенството на закона в някои държави от ЕС, на фона на събитията в Испания, Малта, Полша и Унгария.

Европейският съвет не предвижда обсъждане на въпроса за Каталуния, според официалната програма на срещата в четвъртък и петък. Очаква се държавните и правителствените ръководители да потвърдят, че засега напредъкът в преговорите с Лондон е недостатъчен.

Въпреки това в заключенията вероятно ще бъде отбелязано, че ако до декември има напредък, ще може да се помисли за преминаване към договаряне на бъдещите взаимоотношения с Великобритания "почти незабавно".

Имаше напредък след речта на британския премиер Тереза Мей във Флоренция, това отключи преговорите. Преди това имаше опасения за напускане на Великобритания без споразумение. Сега все още изглежда постижимо до декември да бъде отбелязан напредък, коментира източникът.

Програмата на заседанието предвижда също одобряване на въведените от ЕС нови санкции срещу Северна Корея, както и обсъждане на приложението на ядреното споразумение с Иран. Европейският съвет ще разговаря за нуждата от постоянно захранване на фонда за Африка като част от лостовете за противодействие на незаконната миграция.

Споделяне

Още от Европа