Европейският съвет обсъжда постепенно излизане от карантината

Европейският съвет обсъжда постепенно излизане от карантината

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще обсъдят в четвъртък във видеоконференция възможността за постепенно облекчаване на мерките, наложени заради епидемията от Covid-19, както и за подкрепа на икономиката, пострадала от кризата.

Заседанието е насрочено за 16 часа българско време. Премиерът Бойко Борисов ще вземе участие в него.

Това ще бъде четвъртото онлайн заседание, по време на което лидерите на ЕС ще продължат обсъждането на действията на общността в отговор на пандемията от Covid-19, съобщи правителствената информационна служба.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова за преодоляване на различията на фона на споровете дали икономиката да бъде подкрепена с нов общ дълг, или да бъде създаден фонд към следващия многогодишен бюджет на Европейския съюз, предаде БТА.

Предвижда се Европейският съвет да обсъди предложението на Еврогрупата за икономически мерки за 540 милиарда евро, които да влязат в сила най-късно на 1 юни.

Европейската комисия ще предложи промени в бюджетните планове за следващите седем години.

Последното заседание на лидерите от ЕС беше на 26 март. На него държавните и правителствени ръководители постигнаха съгласие, че е необходима координирана стратегия за излизане от кризата, всеобхватен план за възстановяване и безпрецедентни инвестиции.

Лидерите натовариха председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да работят за разработването на пътна карта и план за действие, насочени към гарантиране благосъстоянието на всички европейци и връщането на ЕС към силен, устойчив и приобщаващ растеж, основан на зелена и цифрова стратегия.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?