Европейският съвет реши да бъдат ограничени несъществените пътувания в съюза

Паспортът за ваксиниране засега няма да пречи на пътуването в ЕС

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, сн. ЕПА/БГНЕС

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС обсъдиха мерките срещу пандемията, като се реши да бъдат приложени ограничения за несъществените пътувания и те да бъдат крайно непрепоръчителни. Това съобщи късно в четвъртък вечерта след онлайн заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че пътуванията през границите в ЕС, както и в европейските държави, трябва да бъдат само с основателна цел, особено за запазване на действието на единния пазар. В следващите дни ЕК ще предложи мерки за границите, така че да се избегне безцелното им затваряне, поясни тя.

Мишел отбеляза, че мерките трябва да бъдат гъвкави и, когато се налага, да бъдат допълнително повишавани.

Паспортите за ваксинация

Фон дер Лайен и Мишел посочиха, че с решението на Съвета на ЕС от последните часове става възможно взаимното признаване на данните от антигенни тестове и по метода PCR. Те допълниха, че предстои да се уточни общ набор от данни, които да се съдържат в удостоверенията за поставена ваксина.

Засега в ЕС няма единодушно решение как удостоверенията да бъдат използвани. Предвижда се да се помисли как да не бъдат дискриминирани хората, които не си поставят ваксина по основателен повод, например заради здравословното им състояние, добави Мишел.

Паспортът за ваксиниране срещу коронавирус да е медицински документ, който не се изисква при пътуване. Това е мнението на част от лидерите на ЕС. Според тях към момента това трябва да е политиката на ниво съюз. Отделните страни обаче могат да налагат ограничения на своя територия.

Според председателя на Европейския съвет Шарл Мишел лидерите подхождат предпазливо, защото на този етап не е ясно какви ще са последствията от използването на паспорта за ваксиниране.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че България е готова с електронен вариант на документа. Въвеждането му обаче може да противоречи на принципа за свобода на движение на хората, каза той.

"Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но към момента все още не мисля, че ще се вземе такова решение", каза той.

Мутациите на вируса

Фон дер Лайен заяви, че е необходимо проучванията в ЕС за мутации на вируса да се повишат пет пъти, за да се проследява разпространението на разновидностите на заразата и противоепидемичните мерки да бъдат съобразявани с промените. Тя уточни, че ЕК ще осигури средства за тези допълнителни изследвания на положителните тестове на заразените.

Заради новия щам на коронавируса някои страни налагат допълнителни мерки. Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че се обмисля дори затваряне на вътрешните граници.

"Мутиралият вирус е доказан и у нас, но не е доминиращ. Поне засега. Въпреки това трябва да възприемаме много сериозно опасността от тази ситуация", заяви тя.

Европейските лидери са споделили много тревожни информации за последствията от разпространението на новия щам, заяви Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. Отчитат се огромен брой заразени и смъртни случаи.

"За съжаление вирусът мутира и няма общо правило, по което да се действа", посочи Борисов и добави, че държавите членки действат съобразно ситуацията. По отношение на България министър-председателят изрази увереност, че е правилен настоящият подход с мобилизация на обществото, с дистанция, като изтъкна, че у нас мерките са изключителни либерални на фона на останалите държави.

Председателката на ЕК добави, че в ЕС ще бъде въведена четвърта категория в класифицирането на епидемиологичната обстановка в страните - тъмно червен. За пътници от такива държави към ЕС ще се изисква тест преди отпътуване и карантина при пристигане.

Ваксините

По думите на Шарл Мишел ЕС настоява сроковете за доставка на ваксините да се спазят и имунизацията да се ускори.

В редица европейски страни има забавяне на доставките на ваксини, отчетоха идерите. Италия обмисля съдебни действия срещу компанията Pfizer заради по-ниските количества. Миналата седмица и България получи половината от обещаната пратка ваксини. Според говорителя на ЕК Стефан де Кеерсмекер от следващата седмица доставките трябва да бъдат възстановени 100%.

Премиерът Борисов заяви, че ваксинационният план в България се осъществява по най-разумния и балансиран, правилен начин, като включително се гарантира, че получилите първата доза от ваксината граждани, ще получат и втората доза.

До март 2021 година държавите членки на ЕС трябва да определят цели за ваксиниране на минимум 80% от здравните специалисти и социалните работници, както и 70% от възрастното население над 80 години до края на лятото. Към това ще се стремим държавите от ЕС, обяви министър-председателят Бойко Борисов.

"Европейската агенция по лекарства работи за увеличаване на производителния капацитет с компаниите, както и Европейската комисия. Надявам се това, което сме платили - големите количества в следващите месеци да дойдат в България", добави премиерът Борисов.

Споделяне

Още от Коронавирус