Европейският съвет ще обсъди обвързването на европейския бюджет с върховенството на закона

Орбан заплаши, че Унгария може да наложи вето, ако предложението бъде прието

Шарл Мишел

Председателят на Европейския съвет съобщи, че предлага отпускането на средства от следващия бюджет на ЕС да бъде обвързано със състоянието на върховенството на закона. Въпросът ще бъде обсъден на заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС следващата седмица.

Той уточни, че решенията за спиране или ограничаване на плащането на бюджетни средства за страните от ЕС с проблеми в тази област следва да се взимат с квалифицирано мнозинство от Съвета на ЕС и с оценката на Европейската сметна палата и Европейската комисия.

Няма да си затваряме очите, това е основен въпрос за бъдещето на ЕС, наравно със свободата на медиите, каза той на пресконференция, цитиран от БТА.

Мишел съобщи, че предлага да се насочи финансиране към проекти, свързани със законността, медийно разнообразие и борбата с дезинформацията.

Председателят на Европейския съвет предлага бюджетът на ЕС до 2027 г. да бъде 1,074 трилиона евро с фонд от 750 милиарда евро за икономическо възстановяване.

Според него е необходимо отстъпките от бюджетните вноски да се запазят за Германия, Холандия, Австрия и Швеция.

Мишел предлага също въвеждане на нови данъци върху пластмасата, цифровите дружества, въглеродното замърсяване. Събраните по този начин средства следва да послужат за "собствени приходи" на ЕС.

Унгария може да наложи вето

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че възстановителният план на Европейския съюз би бил неприемлив, ако финансирането се обвърже с върховенството на закона, и заплаши, че Будапеща може да му наложи вето като последно средство, предаде Ройтерс.

"Можем да наложим вето (на крайното споразумение), защото решението трябва да е единодушно, но бихме се изправили срещу 26 други държави. Може да се прибегне към това единствено като последно средство", каза Орбан по унгарското обществено радио.

750-те милиарда евро в помощ на икономическото възстановяване на най-тежко засегнатите от пандемията страни според Орбан трябва да бъдат разпределени "честно и гъвкаво".

"Едно нещо трябва да бъде внимателно избегнато: смесването на плана с политиката. Това е най-категоричното условие (на Унгария)", подчерта унгарският премиер.

Фонд в помощ на пострадалите от Брекзит страни от ЕС

Шарл Мишел заяви днес, че преговорите между ЕС и Великобритания за бъдещите им взаимоотношения "не са лесни" и че държави, региони и индустрии ще пострадат тежко след 2021 година, независимо дали ще има споразумение, или не, предаде Ройтерс.

След компромисното предложение за многомилиардна помощ за възстановяването на икономиката в ЕС от коронавирусната криза Шарл Мишел добави, че са необходими също пет милиарда евро "резерв за приспособяване" към "непредвидени последици" от напускането на Обединеното кралство.

По думите му Европейската комисия ще обсъди през февруари догодина първите последици от новата действителност в отношенията от двете страни на Ламанша и че тези пари може да бъдат използвани за най-пострадалите страни в Европа.

Доскоро преговорите за Брекзит бяха замрели поради разногласия за риболова, гаранциите за честна конкуренция и други. Британският премиер Борис Джонсън се стреми към по-малко обвързващ търговски договор с континента, докато ЕС желае запазването на близки връзки в много сфери, включително сигурността. Състоялите се тази седмица разговори в Лондон не доведоха до пробив и диалогът трябва да продължи следващата седмица в Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?