Европейският съвет удължи санкциите срещу Русия с още 6 месеца

В кабинета на Юнкер стои схемата с "Турски поток" през България, каза Бойко Борисов

Европейският съвет удължи санкциите срещу Русия с още 6 месеца

Европейските лидери се съгласиха да удължат с 6 месеца икономическите санкции срещу Русия.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск разкри, че по време на срещата на върха в четвъртък, страните от ЕС са се съгласили за ново подновяване на икономическите санкции срещу Русия, предаде "Франс прес".

"Европейският съюз се обедини за подновяване на икономическите санкции срещу Русия", се казва в съобщение на полския политик, публикувано в социалната мрежа "Туитър".

България няма да заема крайна позиция по въпроса за санкциите срещу Русия, заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, цитиран от пресслужбата на правителството.

"По такива важни теми е хубаво да се изслуша Съвета. Едните държави са твърдо да паднат санкциите - Унгария, Гърция. Има и други като Полша, да речем, които са изключително против това да паднат санкциите. И ние като председатели на ЕС трябва да се опитаме да не заемаме крайна позиция", каза Борисов в първия ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел.

България се опитва да заема неутрална позиция по отношение на санкциите срещу Русия, заради проекта за газопровода "Турски поток", който вместо през Гърция ще мине през България по пътя към Европа.

"В момента газът за Турция минава през България. Когато стане готов "Турски поток", той ще спре и за да не останат празни тръбите, договорихме на 1 юли 2018 г. да е готов интерконекторът ни с Турция. Той се строи в момента", каза Борисов.

"Едната тръба от "Турски поток" отива в Истанбул, а другата – в България, иначе оставаме встрани от газопреносната мрежа. С това нещо съм запознал и колегата Туск, и Юнкер. В кабинета на Юнкер стои именно тази схема на "Турски поток". В термина, който сме приели, става въпрос не за транзит, а за търговия. Ние по нашите газови магистрали ще транспортираме. Газовият хъб се казва "Балкан", а аз добавям към него и европейски", каза още Борисов по темата "Турски поток".

Наложените санкции на Русия изтичаха през януари 2018 г., но решението от 14 декември е да бъдат удължени с нови шест месеца. Причината за това е анексирането на Крим от Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?