Европейският съюз на среща за миграцията

Според Ройтерс все повече евролидери са готови да подкрепят Меркел, ХСС смекчава тона

Ангела Меркел говори пред Бундестага

Лидерите на ЕС се събират в четвъртък и петък в Брюксел на последната среща на върха в рамките на българското председателство. Дебатите в Съвета обаче ще бъдат доминирани от миграцията - тема, по която страните членки остават силно разединени.

 

Провал в намирането на решение за миграцията би показал, че Европейският съюз е слаб и няма външни граници. Това посочи в поканата си към европейските лидери председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

 

Според него европейците очакват от политиците решителни действия, които да им върнат чувството за сигурност. С поглед и към предстоящите догодина евроизбори Туск предупреждава, че крайните популисти ще използват темата за миграцията.

 

Канцлерът Ангела Меркел заяви днес пред германския парламент, че съдбата на Европа е заложена на карта заради миграционния въпрос.

 

"Европа е изправена пред много предизвикателства, но предизвикателството, свързано с мигрантския въпрос, може да е решаващо за бъдещето на Европейския съюз", каза тя, преди да замине за Брюксел.

 

В речта си пред парламента тя призова за мултилатерализъм, вместо за едностранни действия от страна на отделните страни членки на ЕС, защото в противен случай "никой повече няма да вярва в системата от ценности, която ни направи силни".

 

Меркел призова за сключване на споразумения за прием на мигранти с африкански страни по модела на сделката с Турция и добави, че с намаляването на броя на мигрантите трябва да бъде върнат по-стриктният имиграционен контрол отпреди 2015 г.

 

Меркел търси решаваща помощ от ЕС

 

Ангела Меркел се надява, че срещата на високо равнище тази седмица може да я спаси от мигрантската криза, която е възможно да ѝ коства поста. И макар, че в много столици не харесват Меркел, те изглежда са готови да ѝ помогнат, водени от собствени интереси, пише в четвъртък агенция Ройтерс.

 

Баварските съюзници на Меркел от Християнсоциалния съюз (ХСС) ѝ дадоха срок до края на срещата на върха да намали бремето на имиграцията в Германия, която от 2014 г. е приела 1,6 милиона мигранти. В противен случай ще ѝ се противопоставят и ще наложат граничен контрол, което може да доведе до падане на наскоро създадената коалиция на канцлерката.

 

Ако тя не успее да осигури двустранни споразумения и да демонстрира, че има напредък за справяне с притока на мигранти в Европа, тя ще се върне в Берлин като слаб канцлер, а е възможно и да загуби поста си.

 

В Европа не се отнасят много възторжено към Меркел, демонизирана в някои държави като нацистка заради политиката си в еврозоната. Но някои членове дадоха да се разбере, че може да е в техен интерес да я подкрепят, съобщава Ройтерс, позовавайки се на разговори с дипломати и служители в шест европейски столици.

 

Важна подкрепа бе изразена от Париж, където служител в канцеларията на президента Еманюел Макрон каза, че френските и германските лидери трябва да се подкрепят, "защото няма как да има положителен резултат за един, ако той е в ущърб на другия".

 

На фона на противопоставянето на Полша и резервите в Южна Европа Меркел попари очакванията, като каза, че тази седмица няма да може да се постигне всеобхватно споразумение на ниво ЕС.

 

Но изглежда някои европейски лидери започват да осъзнават, че разпадането на Шенгенската система на отворени граници - следствие от плана на ХСС да връща мигранти от германската граница, ще унищожи вътрешния пазар, който създава работни места, казал пред Ройтерс дипломат от ЕС.

 

Числата също може да са в полза на Меркел, тъй като молбите за получаване на убежище са спаднали с 25 процента през първото тримесечие на тази година. Дипломат от ЕС казал, че Меркел има нужда да създаде впечатление, че ЕС управлява миграцията и това е постижима цел.

 

Има вероятност ЕС да подсили външните си граници и да се съгласи да даде повече пари на външни държави, най-вече за да спира хората, насочили се към Европа.

 

Италианската позиция е от решаващо значение

 

Най-много спорове буди въпросът как да бъдат разпределяни кандидатите за убежище, успели да влязат в Европа. Тук Италия е решаващият играч. Пристигането в Италия на 650 000 мигранти по море през последните години допринесе за възхода на крайно дясната "Лига", която сега е в коалиция с министър-председателя Джузепе Конте.

 

Конте възразява срещу регламента, изискващ първата държава от ЕС, в която мигрантите са влезли, да поема отговорност за тях, и миналата седмица влезе в сблъсък с Меркел. Но в сряда намекна за компромис, като каза пред парламента, че Италия може да помогне срещата на високо равнище да стане повратен момент за Европа, "за да създадем тази Европа, която желаем".

 

Други дипломати не са толкова оптимистични. Дипломат от Южна Европа казал пред Ройтерс, че блокът върви към провал, а други посочили, че в него вече не цари дух на консенсус и компромис.

 

За това донякъде може да е виновна и Меркел. Въпреки нейните проевропейски декларации, тя винаги е поставяла германските интереси на първо място, а това дразни някои европейски столици, пише агенцията.

 

"В тази ситуация няма причина да подкрепяме правителството, което е поне отчасти виновно за възникването на сегашния проблем - безконтролния приток на мигранти", казал полски правителствен източник.

 

Освен това нейните европейски партньори са се променили. Около масата има повече десни лидери - отчасти в резултат, както казват някои коментатори, от нейните решения за строги икономии и за мигрантите.

 

ХСС смекчи тона

 

Германските медии описват тази седмица като решаваща за Меркел, тъй като ХСС все още твърди, че идната седмица ще започне да връща хора от границата.

 

Изправен пред трудни избори през октомври, ХСС докара спора до краен предел, допускайки възможността да разтури 70-годишния съюз с християндемократите (ХДС). Това може да коства на Меркел парламентарното ѝ мнозинство.

 

Това може да означава правителство на малцинството на Меркел, нови избори и дори нов канцлер, ако тя загуби подкрепата на своя ХДС или просто реши, че ѝ е дошло до гуша.

 

ХСС обаче смекчи тона си през последните един-два дни, отдавайки предпочитание на решение на мигрантската криза на ниво ЕС.

 

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер каза снощи, че с твърдия си подход по проблемите на миграцията неговата партия - баварския консервативен ХСС, не се стреми да разбие управляващата "голяма коалиция" или пък да отстрани канцлерката Ангела Меркел.

 

Говорейки по телевизия А Ер Де ексшефът на баварската сестринска партия на консерваторите на Меркел каза, че той продължава да работи конструктивно с Меркел въпреки различията между тях, и посочи, че в споровете по миграцията може да бъдат намерени решения, които да удовлетворят и баварския Християнсоциален съюз.

 

"Нагласите се обръщат в нейна полза, защото ХСС осъзнава, че неговата тежка артилерия дава обратен резултат", каза Йозеф Йофе, издател на седмичника "Цайт", който смята, че Меркел ще отблъсне атаките и ще остане на власт.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?