Европейският съюз показа истинското си лице, заяви сръбският президент

Томислав Николич

Президентът на Сърбия Томислав Николич заяви, че е искал да посрещне Коледа там, където е най-трудно - в Косово, но "Европейският съюз не е взел този изпит", съобщи Танюг, цитирана от БТА.

"ЕС трябва добре да си помисли, когато убеждава Сърбия, че е неутрален по отношение на статута на Косово и иска да помогне всички да живеем по-добре, но днес показа всъщност истинското си лице", заяви Николич. Президентът на Сърбия заяви, че това становище на ЕС ще бъде основа за преговори.

"Това всъщност е да бъдеш или да не бъдеш – дали президентът може да отиде на територията на Косово или не, и за какво тогава преговаряме. Аз не исках да отида на политическа мисия, а на религиозна мисия, но там няма хора, които вярват в Бога", заяви Николич пред журналисти след коледната литургия в Съборната църква в Белград. Страната празнува днес Рождество Христово по Юлианския календар, също както и Русия и Македония.

Попитан дали отново ще поиска разрешение да отиде в Косово, сръбският президент заяви: "Няма да искам разрешение, за което знам, че никой никога вече няма да ми даде".

Президентът на Сърбия подчерта, че не е очаквал от албанските власти в Прищина да му позволят да проведе най-радостния християнски празник с част от народа и Европейският съюз е този, "който не е издържал изпита".

Същевременно президентът на Косово Атифете Яхяга и премиерът Хашим Тачи честитиха Коледа на православните вярващи и гражданите на Косово, съобщи Бета.

"Коледа е специален ден за православните вярващи. Той носи в себе си посланието на мира, хармонията, уважението и взаимното доверие", се казва с честитката на президента на Косово.

В поздравлението си премиерът Тачи изтъкна, че Косово посреща тази Коледа, осъществявайки своите европейски планове, изграждайки добросъседски отношения и с ясна цел да стане част от европейските ценности, интегрирайки се в ЕС и НАТО.

Споделяне

Още от Европа