Европейско "да" за руски газ до хъба "Балкан"

Надеждите на управляващите са това да отпуши преговорите за "Турски поток" до България

Европейско "да" за руски газ до хъба "Балкан"

България е получила разрешение от Европейската комисия за доставки на руски газ за газоразпределителния център "Балкан", което ще отпуши преговорите с "Газпром" за осигуряване на синьо гориво за планирания хъб.

В писмо до Министерството на енергетиката, получено в четвъртък сутринта, еврокомисарят за климата и енергетиката Мигел Ариас Каньете дава подкрепата на Брюксел за развитието на газовия център, но също така припомня на страната ни, че трябва да довърши енергийната си инфраструктура, включително и газовите връзки с Гърция и Сърбия.

"Комисията продължава да подкрепя концепцията за газоразпределителен център "Балкан“ и тази подкрепа е тясно свързана с неговия потенциал за гарантиране на диверсифицирани и конкурентни газови доставки. Както неотдавна бе обсъдено при посещението на директор Клаус-Дитер Борхард в София, това би включило както газ от Русия да се транспортира до и търгува в България в съответствие с приложимите права за вътрешния газов пазар, така и газ от други източници“, се казва в писмото, цитирано от "24 часа" и потвърдено по-късно от енергийното министерство.

Писмото е в отговор на запитване от България дали е допустимо рестартиране на "Южен поток“ или други преки пътища за доставка за руски газ за България. В него обаче не са коментирани никакви конкретни газови проекти.

На 19 юли премиерът Бойко Борисов, по време на среща с европосланиците у нас, съобщи, че чака писмо от Европейската комисия с разрешение Бъэлгария да приеме директно на своя територия отсечка от газопровода "Турски поток“.

"Казах им (на Европейската комисия), че аз ще си подпиша в лицето на Министерството на енергетиката пътната карта за 15.7 милиарда куб.м. газ да влизат по "Турски поток“ в България. Сега чакам писмо от Европейската комисия дали ще ми разрешат да започнем преговори и за директна тръба към България, защото докато течаха тези процеси, всъщност, целият регион стана зависим от Турция. Сега при тези отношения между Европейския съюз и Турция можем да си задаваме много риторични въпроси, кое е по-добре и кое е по-зле“, каза миналата седмица Борисов пред дипломатите.

"С писмото на ЕК страната ни получава зелена светлина да продължи работа по концепцията на правителството за изграждане на газоразпределителния център на територията на страната. Продължаваме да разчитаме на руския природен газ като един от източниците за газоразпределителния център, респективно и за региона. В съчетание с доставки от Азербайджан, Гърция, Кипър, Египет и други ще гарантираме функциониращ пазар на природен газ у нас", коментира сега пред "24 часа" енергийният министър Теменужка Петкова.

В последните дни тя проведе срещи с посланиците на Египет и Израел у нас и обсъди възможностите техни находища за захранват газовия хъб "Балкан". С азерската компания СОКАР пък бе подписано споразумение за проучване на възможността за допълнителни доставки на газ за газоразпределителния център, извън вече договорените 1 млрд. куб. м от 2020 г.

Със сега дадената благословия за руски газ до хъба България се надява да убеди руската "Газпром" да пусне втората тръба на газопровода "Турски поток" до газовия хъб "Балкан" като предпочитанията на София са маршрутът ѝ да е по дъното на Черно море до Варна, вместо предложението на руснаците трасето ѝ да отива до Турция по дъното на Черно море и после да влиза у нас през общата ни граница.

Запознати с разговорите с Брюксел по въпроса с хъба посочиха пред Mediapool, че изпратеното писмо е в отговор на ангажимент от българска страна, че бъдещите руски доставки у нас ще отговарят на евроизискванията половината капацитет на газопровода да е свободен за търговци и че ще се обявят прозрачни процедури за резервиране на оставените свободни от "Газпром" обеми.

До края на месеца се очаква държавният газов оператор "Булгартрансгаз" да обяви обществена поръчка за изработване на предпроектно проучване за газовия хъб, което трябва да отговори на въпроса за цената на газовия център, източниците за захранване, както и рентабилността му. За анализа ще бъдат изхарчени близо 2 млн. евро, половината от които са предоставени от Еврокомисията. До края на 2017 г. предпроектното проучване трябва да е готово.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес