Европейците искат да помагат на Италия за имиграцията, но не и да споделят товара й

Европейците искат да помагат на Италия за имиграцията, но не и да споделят товара й

Европейски министри разгледаха в Милано начини да се помогне на Италия да се справи с потока от мигранти и бежанци в Средиземно море, но отказът на европейците да променят правилата за даването на убежище подхранва трафика на хора и не решава никой от проблемите. Тази позиция бе изразена от Европейската комисия на работната среща на вътрешни министри от ЕС в Милано, предаде Франс прес.

"Трябва да се създадат законови пътища за бежанците да идват в ЕС, иначе те се обръщат към незаконните канали за имиграция", предупреди европейският комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, която участва в срещата.

Тя предлага да се създадат хуманитарни визи или молбите за убежище да се разглеждат в консулствата на страните членки в приемните зони за бежанци, например в Ливан или Турция. "Тези предложения обаче не бяха приети особено добре", изрази съжаление Малмстрьом.

Правилата на ЕС за получаване на убежище са много строги. Молбата се разглежда от страната, в която е влязъл бежанецът, а снемането на пръстови отпечатъци при пристигането му цели да спре отварянето на негово досие в друга страна от ЕС.

Тази ситуация поражда остро недоволство в ЕС. Каналджиите организират влизания в България и Гърция през Турция и в Италия от Либия с прекосяване на Средиземно море. Изправени пред масовия приток на мигранти и бежанци, приемащите ги страни се чувстват изоставени от европейските си партньори. Северните страни пък твърдят, че и те приемат мигранти и обвиняват входните страни на ЕС, че не контролират границите си, отбелязва АФП.

"Като гледаме броя на пристигащите в Италия и на тези, които остават там, виждаме голяма разминаване. Трябва да обсъдим това", заяви германският вътрешен министър Томас де Мезиер.

"Не можем да приемем всички. Много бежанци искат да отидат в друга страна, различна от тази, през която са влезли в ЕС", отвърна италианският му колега Анджелино Алфано.

Всички участници в срещата признаха "великолепната работа", свършена от Италия в морската операция "Маре нострум", започнала през октомври м.г. след две корабокрушения, в които загинаха над 400 души край Лампедуза и Малта. За малко повече от осем месеца са спасени 73 686 души, или средно по 270 на ден.

"Маре нострум е изключителна операция, на която трябва да се сложи край. Искаме тя да бъде заменена от европейска операция с агенцията на ЕС Фронтекс, и то възможно най-скоро", заяви Алфано.

"Не мога да кажа кога това ще е възможно. Фронтекс е малка агенция. Тя не може да поеме щафетата от утре и изцяло да замени Маре нострум. Трябва да се проучат нуждите и да се види какви ресурси ще могат да предоставят европейските страни", посочи Сесилия Малмстрьом.

Трябва да се уредят и деликатни въпроси като поемането на мигрантите и на кандидатите за убежище, спасени в открито море. Европейските текстове изискват грижите за тях да се поемат от държавата, чийто флаг носи съответният кораб, което обяснява нежеланието на много страни от ЕС да участват в такава операция, обясни дипломат, цитиран от АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?