Европейците масово щяха да гласуват за Джо Байдън, ако можеха

Джо Байдън, сн. БГНЕС

Ако европейците можеха да гласуват на президентските избори в САЩ, Джо Байдън щеше да постигне смазваща победа срещу Доналд Тръмп в няколко държави, показва проучване на общественото мнение, цитирано от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че допитването отразява колко непопулярен е американският президент на Стария континент.

В сондажа, проведен от института Бе Ве А за радио Ер Те Ел, са анкетирани граждани на Германия, Италия, Великобритания, Франция и Испания.

Най-добър резултат Джо Байдън би постигнал в Германия с 66 процента от гласовете срещу 6 процента за Доналд Тръмп и 27 процента негласуващи или колебаещи се.

Тръмп се представя най-добре в Италия, но дори и там е победен, като взима само 15 процента срещу 42 процента за Байдън.

Оттеглянето на САЩ от международното споразумение за климата е една от най-непопулярните мерки на Тръмп в тези пет европейски страни, наред със строежа на стена по границата с Мексико.

Президентските избори в САЩ предизвикват голям интерес в Европа. 85 процента от германците, както и 73 процента от французите и 68 процента от италианците, казват, че ги следят.

Доналд Тръмп е изключително непопулярен във Франция, където над 80 процента от анкетираните имат лошо мнение за него.

Най-много подкрепа Тръмп получава в крайнодесните среди, но и там е с едва 25 процента симпатизанти сред привържениците на Националния сбор.

В управляващата партия "Република, напред!" 97 процента от поддръжниците ѝ са с отрицателно мнение за американския президент.

Допитването е извършено онлайн през октомври в 10 страни и 11 737 души. В днешния материал са дадени резултатите на Франция при съпоставка на пет държави.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа