Европейците вече не шофират толкова безразсъдно както преди

Европейците вече не шофират толкова безразсъдно както преди

Европейците вече не шофират така опасно и проявяват по-голяма учтивост, когато са зад волана, с изключение най-вече на гърците и французите, показват данни от годишния барометър на фондация Венси оторут (Vinci Autoroutes), публикувани днес, предаде Франс прес.

Рисковото поведение със сигурност остава много разпространено на Стария континент: 88 процента от водачите в 12 европейски държави, участвали в проучването на Ипсос, признават, че превишават разрешената скорост, дори и това да става рядко, а 61 процента не спазват безопасна дистанция.

Сред 14-те показателя, които измерват опасното поведение на пътя, 8 намаляват и само 2 се увеличават: телефоннните разговори по време на шофиране с Блутут система с вграден високоговорител, както и настройването на Дж Пи Ес устройство по време на шофиране.

И макар все още 84 процента от шофьорите да се страхуват от агресия на друг водач, те проявяват по-малка недоброжелателност: ругаят малко по-малко (55 на сто), надуват клаксона по-малко (51 на сто), по-рядко задминават отдясно (34 на сто) и по-рядко се залепват зад колата пред тях (33 на сто).

В същото време повече водачи излизат от колата, за да разрешат спор с друг шофьор (20 процента).

В средиземноморските държави не се справят така добре: гърците най-много се приближават плътно до колата пред тях (47 на сто) и ругаят най-често, наравно с французите (70 процента), докато испанците най-много обичат звуковите сигнали (66 на сто).

Гърците са също начело по опасно поведение. На обратния полюс са британците, които шофират най-безрисково.

Шофьорите от Северна и Източна Европа също имат своите грехове. Шведите най-много превишават ограниченията на скоростта (92 процента), най-малко спазват дистанция (74 процента) и най-често отклоняват поглед от пътя за поне две секунди (88 процента).

Нидерландците най-много задминават отдясно на магистрала (48 процента), докато поляците най-често слизат от автомобила, най-вече заради спор (37 процента).

Проучването е проведено сред 12 400 европейци на възраст над 16 години, като от всяка от 12-те държави са били анкетирани минимум 1000 души.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?