Европейците вярват в жените политици, но са против квотите им за ЕП

Европейците вярват в жените политици, но са против квотите им за ЕП

Европейците вярват, че жените в политиката имат положително влияние върху вземането на решения, но не подкрепят задължителни квоти, за да се увеличи представителството на жените в Европейския парламент. Това е мярка, която обикновено се харесва на жените политици, сочи проучване на Евробарометър, поръчано от ЕК и ЕП и цитирано в петък от зам.-председателя на Европейската комисия Маргот Валстрьом по повод предстоящия Международен ден на жената 8 март..

Жените несъмнено засилиха представителството си в политиката в Европа, понякога благодарение на изборни квоти, но продължават да са засягани от избора на партиите и на мъжкия електорат, коментира Валстрьом, цитирана от Франс прес.

Тя отбеляза, че по-малко от една четвърт от министрите и депутатите в Европейския съюз са жени.

"Кандидатите жени не липсват: реалността е, че мъжете имат склонност да избират мъже", обобщи позицията си тя на дебат по темата в Европейския парламент.

Валстрьом предупреди, че ако половината от населението на ЕС не е достатъчно представено, другата половина - мъжете, ще продължат да определят политическите програми.

Според изследването на ЕК нарастването на броя на кандидатките ще доведе автоматично и до увеличаване на жените депутати, но мъжете ще продължат да имат по-големи шансове да бъдат избрани.

Ако 50 процента от кандидатите на едни избори са жени, са изчислили авторите, 39 на сто от депутатите ще са жени. За да имат двата пола равно представителство, е необходимо 63 процента от кандидатите да са от нежния пол.

"Важното е жените да бъдат поставяни в изборните листи на избираеми места", подчерта европейският комисар за заетостта, социалните въпроси и равните възможности Владимир Шпидла. Той предупреди, че "без равно разпределение на властта, не можем да се надяваме на равно третиране. В същото време повече жени (67 на сто), отколкото мъже (59 процента), предпочитат по-ненатрапчиви методи за увеличаване на дамското представителство в Европарламента.

Изследването на Европейската комисия показва още, че предизвикващата противоречия система с квоти е прилагана в половината държави по света, но е съвсем слабо застъпена в Европа. Само четири страни членки на ЕС са я включили в изборните си законодателства - Белгия, Франция, Словения и Испания, а още толкова са въвели доброволни квоти - Германия, Полша, Швеция и Великобритания.

В същото време проучването стига до извода, че квотите сами по себе си не решават проблема, а от решаващо значение е отношението към жените и начина на мислене. Швеция, където 47 процента от депутатите са дами - най-висок дял в ЕС, е въвела квоти на доброволен принцип, но Финландия, която е на второ място, изобщо няма такава система.

Европейската комисия би искала бизнесът също да даде по-голям шанс на жените. В момента само 11 процента от членовете на управителни съвети и едва 3 процента от президентите и главните изпълнителни директори на компании са жени, посочи още Валстрьом.

Споделяне

Още от Европа