Европол предупреди за опасност от нови терористични атаки в Европа

Европол предупреди за опасност от нови терористични атаки в Европа

Директорът на Европол Роб Уейнрайт отправи предупреждение за опасност от нови нападения на "Ислямска държава" в Европа. Сегашната заплаха е най-голямата през последните 10 години, заяви той в интервю за германския всекидневник "Нойе Оснабрюкер цайтунг", съобщи "Дойче веле".

"Може да се очаква ИД или други терористични групировки да извършат нападение някъде в Европа с цел за причинят много жертви сред цивилното население", посочи Уейнрайт, без да изключва възможността отделни индивиди също да прибягнат до удари.

Уейнрайт е дал интервюто малко след терористичната атака в Анкара, при която загинаха 28 души.

Според Европол между 3 хиляди и 5 хиляди европейци са се върнали в Европа след обучение в терористични лагери. "Растящият брой на тези чуждестранни бойци е ново предизвикателство за страните от ЕС", каза директорът на европейската полицейска служба.

Според него няма доказателства, че терористи използват систематично бежанския поток, за да влизат в Европа, без да бъдат разкрити.

Службите за сигурност в ЕС са в повишена тревога след парижките атентати от 13 ноември. ЕС създаде Европейски център по антитероризъм в началото на годината за улесняване на координацията между разузнаванията на страните членки и за подпомагането им в борбата с тероризма, припомня Дойче веле, цитирано от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?