"Европол" предупреди за риск от тероризъм по време на Евро 2016 по футбол

"Европол" предупреди за риск от тероризъм по време на Евро 2016 по футбол

Полицейската служба на Европейския съюз "Европол" предупреди за опасност от терористични актове по време на европейското първенство по футбол във Франция от страна на "Ислямска държава".

"Европейското първенство е привлекателна цел за терористите", каза директорът на службата Роб Уейнрайт в интервю, публикувано във вестник "Велт".Той отбелязва, че е ужасно да се нападат цели като кафенета, ресторанти и концертни зали. За полицията това ще бъде особено предизвикателство, каза Уейнрайт.

Ръководителят на "Европол" призова европейските страни да създадат единна база данни за опасни ислямисти.

"Реално в страните от Европейския съюз и досега нямат общо определение кой следва да бъде разглеждан като особено опасен терорист“, признава Роб Уенрайт.

"Необходимо е спешно да бъдат въведени единни категории. Само така ще знаем кой, след като се е завърнал (от някоя гореща точка), наистина може да извърши терористичен акт", допълва той.

Правоохранителните органи знаят за около 5000 "чужди бойци", които са заминали от Европа за Сирия и Ирак и са се присъединили там към "Ислямска държава". Една трета от тях са се завърнали обратно в Европа, отбелязва ръководителят на "Европол".

Европейското първенство по футбол тази година започва на 10 юни и ще продължи един емесц – до 10 юли. Домакин на турнира е Франция.

Мачовете ще се играят на 10 стадиона в 9 френски града– Бордо, Вилньов д’Аск, Ланс, Лион, Марсилия, Ница, Париж, Сент Етиен и Тулуза.

Това е третият път, в който Франция ще е домакин на европейски шампионат по футбол след първото издание през 1960 г. и финалите от 1984 г.

За първи път на Евро 2016 ще участват 24 отбора, вместо досегашните 16.

Споделяне

Още от Европа